email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Inregistrarile contabile in cazul deductibilitatii unor cheltuieli pentru angajati

Codul fiscalLegea nr. 571/2003

In ce masura este considerata deductibila din punct de vedere fiscal cheltuiala facuta de societate pentru angajatii cu contracte individuale de munca cu o polita de asigurare ce acopera decesul, invaliditatea, interventii chirurgicale, spitalizare pe perioada de valabilitate, respectiv 1 an ? In plus, care vor fi inregistrarile contabile aferente?

Conform  dispozitiilor art. 21 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile sunt considerate ca fiind deductibile la calculul profitului impozabil, daca sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si daca sunt reglementate prin alte acte normative. In acelasi timp, cheltuielile sunt impartite in trei grupe mari, care trateaza si cheltuielile cu asigurarea salariatilor:

A. Cheltuieli deductibile
In grupa cheltuielilor deductibile se includ:
 a) cheltuielile efectuate, potrivit legii, pentru protectia muncii si cheltuielile efectuate pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale;
 b) cheltuielile cu primele de asigurare pentru asigurarea de accidente de munca, boli profesionale sau riscuri profesionale.

B. Cheltuieli cu deductibilitate limitata:
a) cheltuielile efectuate in numele unui angajat cu primele de asigurare voluntara de sanatate, in limita unei sume echivalente a 250 euro intr-un an fiscal pentru fiecare salariat.
In aceasta categorie se incadreaza cheltuielile efectuate potrivit Legii nr. 95/2006 reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare. Potrivit art. 208 din din reglementarea mai sus amintita, pot functiona si alte forme de asigurare a sanatatii. Aceste asigurari nu sunt obligatorii si pot fi oferite voluntar de organismele de asigurare autorizate conform legii.

In ceea ce priveste asigurarea voluntara de sanatate, aceasta poate fi complementara sau suplimentara si poate acoperi riscurile individuale in situatii speciale si/sau pe lânga serviciile acoperite de asigurarile sociale de sanatate. Asigurarea voluntara de sanatate nu exclude obligatia de a plati contributia pentru asigurarea sociala de sanatate.

Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a României la data inregistrarii cheltuielii cu polita de asigurare.
Cheltuielile de aceasta natura sunt inregistrate in ct. 6457 „Contributia unitatii la primele de asigurare voluntara de sanatate".
6457            =        438
"Contributia unitatii        "Alte datorii si creante
la primele de asigurare         sociale"
voluntara de sanatate"

Mai mult, sunt deductibile, in limita cotei de 2% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, si cheltuielile sociale privind, printre altele, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile, pentru nastere, pentru inmormantare, pentru proteze precum si alte cheltuieli efectuate in baza contractului colectiv de munca.

C. Cheltuieli nedeductibile
a) cheltuielile cu primele de asigurare platite de angajator, in numele angajatului, care nu sunt incluse in veniturile salariale ale angajatului, conform Titlului III .

Se includ aici cheltuielile cu polita colectiva suportata de societate pentru salariatii proprii daca sumele achitate in numele acestora nu sunt impozitate la salariati conform prevederilor art. 55 din Codul fiscal.

La Titlul III din Codul fiscal, art. 55, alin. (3), lit. g), se prevede ca, in vederea impunerii sunt asimilate salariilor "primele de asigurare platite de catre suportator pentru salariatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul platii primei respective, altele decât cele obligatorii".
Pentru salariatii proprii care obtin venituri de natura salariala de natura primelor de asigurare, altele decât cele obligatorii, sumele sunt impozitate la salariat prin cumularea acestor venituri cu cele din salarii.

Inregistrarea cheltuielilor cu polita colectiva de asigurare se poate face prin nota contabila:

    613            =            401,512,5311,542)
"Cheltuielile cu                "Furnizori", "Conturi la banci in lei",       
primele de asi-                "Casa in lei", "Avansuri de trezorerie"
gurare"

Cheltuielile sunt nedeductibile daca nu sunt impozitate la salariati.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul fiscalLegea nr. 571/2003


Data aparitiei: 22 Iulie 2011

Votati articolul "Studiu de caz: Inregistrarile contabile in cazul deductibilitatii unor cheltuieli pentru angajati":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X