email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Serviciu de transport intracomunitar. Care sunt inregistrarile contabile?

Serviciu de transport intracomunitar. Care sunt inregistrarile contabile?
cod fiscalserviciu transportinregistrari contabilemfp

Daca ati realizat recent un serviciu de transport intracomunitar facturat fara TVA, acest studiu de caz va va ajuta sa realizati pas cu pas inregistrarile contabile. In plus, vom afla de la expert si cum se declara in Decontul 300 o factura primita de la un furnizor roman platitor de TVA (TVA la incasare) pentru serviciul de transport intracomunitar facturat fara TVA.

In speta se specifica faptul ca valoarea facturii este trecuta atat in euro, cat si in lei. O alta intrebare este daca se mai inregistreaza taxare inversa precum in cazul facturilor de servicii primite de la parteneri intracomunitari.

 

Inregistrarile contabile pentru serviciile de transport: raspunsul specialistului

Avand in vedere ca transportatorul este o persoana impozabila din Romania, serviciul este taxabil in Romania prin aplicarea cotei standard TVA 19%, chiar daca este aferent unei achizitii intracomunitare de bunuri.
 
In aceasta situatie, sunt aplicabile prevederile regulii de taxare de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal conform careia locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul, chiar daca serviciul de transport se efectueaza de pe teritoriul comunitar, de exemplu Belgia, pe teritoriul Romaniei. Astfel, pentru prestator (transportatorul) relevant este locul unde este stabilit beneficiarul, fara a fi relevant locul de unde se efectueaza transportul. 
 
 Tratamentul fiscal al operatiunii prezentate de dvs. se regaseste si in  “Ghid practic pentru serviciile de transport “ la sectiunea 4   “Servicii de transport intracomunitar de bunuri“ subsectiunea “Prestatorul si beneficiarul sunt persoane impozabile stabilite in Romania”, din care prezint, textual, tratamentul fiscal stabilit de catre Ministerul Finantelor Publice  cu precizarea ca, din anul 2016, echivalent al art.  133 alin. (2) din Codul fiscal adoptat prin  Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aplicabil pana la data de 31 decembrie 2015 este art. 278 alin. (2) din Codul fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabil din 2016  “Aceste servicii sunt supuse regulii B2B prevazuta la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, ceea ce conduce la stabilirea in Romania a locului prestarii pentru orice transport intracomunitar de bunuri facturat intre doua persoane impozabile stabilite in Romania. Persoana obligata la plata TVA este prestatorul care trebuie sa emita factura cu TVA, daca nu se aplica vreo scutire de taxa.
 


De exemplu daca o companie din Romania presteaza catre o alta companie stabilita tot in Romania un transport intracomunitar de bunuri din Bulgaria in Ungaria, locul prestarii este in Romania, iar obligatia platii taxei revine prestatorului. De remarcat ca nu mai are importanta faptul ca beneficiarul din Romania are un cod de inregistrare in scopuri de TVA in alt stat membru, daca nu are si un sediu fix in respectivul stat membru.”
 
Factura poate fi emisa si in valuta, cu obligativitatea inscrierii sumei TVA si in lei, dar valoarea acesteia poate fi incasata numai in lei, deoarece prin art. 3 alin. (1) din   Regulamentul nr.  4 din  1 aprilie 2005, republicat privind regimul valutar cu ultima modificare efectuata prin Regulamentul nr. 6 din  9 mai 2012 se reglementeaza, in mod expres faptul ca platile si incasarile intre rezidenti se efectueaza doar in lei  "Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 "Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta", care se pot efectua si in valuta. "
 
 Astfel, transportatorul din Romania trebuia sa emita factura cu TVA colectata, caz in care beneficiarul din Romania era obligat sa evidentieze valoarea facturii in costul bunurilor achizitionate, prin formula contabila:

%                   = 401 (analitic transportator din RO)
371
4428
             
Valoarea facturii primite se evidentiaza intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari si se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul B "Achizitii de bunuri si servicii efectuate pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a TVA aferenta, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare,  ca urmare a aplicarii art. 297 alin. (2) si (3) din Codul fiscal", cu report la randul B1  " Achizitii de bunuri si servicii realizate in ultimele 6 luni/2 trimestre calendaristice".
 Chiar daca suma TVA deductibila este neexigibila, valoarea facturii se raporteaza si prin declaratia informativa cod 394, in cartusul C.   
 
Dupa achitarea facturii se exercita dreptul de deducere pentru suma TVA neexigibila, devenita exigibila prin achitarea furnizorului, fiind efectuata inregistrarea contabila 4426 = 4428. Suma TVA aferenta achitarii facturii nu se mai raporteaza distinct prin decontul de TVA cod 300 si declaratia informativa cod 394, dar  nu se mai regaseste in  soldul contului 4428 la sfarsitul perioadei de raportare inscris la randul B din decont.Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Amenda de pana la 4.000 lei pentru lipsa politicilor si procedurilor contabile!


Pachetul de POLITICI SI PROCEDURI CONTABILE va ajuta sa evitati o amenda de pana la 4.000 lei pentru lipsa setului complet de politici si procedur.

Atentie, cele doua lucrari mentionate mai sus sunt in perfecta concordanta cu noile reguli de intocmire a politicilor si a procedurilor contabile, reguli introduse de:

 •   OMFP nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulerioare;
 •   OMFP nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile;
 •   Legea nr. 227/2015 privind noul Cod fiscal.
 •   Legea 263/2019
 •   OUG 78/2019
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscalserviciu transportinregistrari contabilemfp


Data aparitiei: 06 Iunie 2018

Votati articolul "Serviciu de transport intracomunitar. Care sunt inregistrarile contabile?":
Rating:

Nota: 3.89 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor. Ghid pentru 2023

  • Afacerea dvs. este incadrata ca microintreprindere? Atunci cu siguranta vi se pare o mare provocare sa cunoasteti in detaliu cadrul legislativ, avand in vedere ca multe prevederi sunt greu de interpretat si ca au aparut recent o multime de noutati fiscale.  ...» citeste mai departe aici

 • Ce planuri de dezvoltare exista pentru SPV. Raspunsul ANAF pentru CCF

  • CCF (Camera Consultantilor Fiscali) a trimis recent catre ANAF mai multe propuneri pentru imbunatatirea SPV-ului. Reprezentantii institutiei au scos in evidenta faptul ca, in prezent, nu pot fi acordate drepturi diferentiate diferitelor persoane care acceseaza un cont de SPV al unei societati (spre exemplu, administratorii, angajatii unei societati).  “In acest sens, in masura in care contul de SPV este asociat administratorului, ca persoana imputerni...» citeste mai departe aici

 • 30 mai 2023 este termenul limita pentru depunerea Formularului 394

  • Marti, 30 mai 2023, este un termen limita important pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care realizeaza anumite tipuri de achizitii. Mai exact, este  data pana la care mai pot depune Formularul 394.  Formularul 394 reprezinta ”Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si...» citeste mai departe aici

 • Persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019, o noua obligatie pentru firme?

  • Prezentam in continuare daca o firma are obligatia de a desemna o persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019 privind spalarea banilor sau nu. Mai exact, este necesara, potrivit legislatiei in vigoare, desemnarea unui angajat in relatia cu Oficiul de spalarea banilor, astfel incat sa intocmeasca politici, proceduri de raportare chiar daca nu sunt tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a ...» citeste mai departe aici

 • Bilantul contabil: Cum se calculeaza numarul de salariati?

  • Ne propunem ca, prin prezentul articol, sa prezentam cum se calculeaza si care este numarul mediu de salariati care se trece in bilant la o societate care pe parcursul anului 2022 are urmatoarea structura de personal: - 5 persoane angajate cu 8 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 1 ora/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 2 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 4 ore/zi de la data de 11.04.2022; - 1 persoana cu contra...» citeste mai departe aici

 • Venituri din mai multe surse. Ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023

  • Vom afla, in cele ce urmeaza, ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023 (care este si salariat), in situatia in care obtine urmatoarele venituri: - chirii peste 100.000 lei; - PFA norma de venit, norma 31.600 lei; - terenuri agricole: cereale 30 h * norma de venit 257 lei = 7.710 lei. Asadar, in cazul in care veniturile au fost realizate in anul 2022: Referitor la CAS, potrivit art. 137 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 22...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X