Daca ati realizat recent un serviciu de transport intracomunitar facturat fara TVA, acest studiu de caz va va ajuta sa realizati pas cu pas inregistrarile contabile. In plus, vom afla de la expert si cum se declara in Decontul 300 o factura primita de la un furnizor roman platitor de TVA (TVA la incasare) pentru serviciul de transport intracomunitar facturat fara TVA.
In speta se specifica faptul ca valoarea facturii este trecuta atat in euro, cat si in lei. O alta intrebare este daca se mai inregistreaza taxare inversa precum in cazul facturilor de servicii primite de la parteneri intracomunitari.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Inregistrarile contabile pentru serviciile de transport: raspunsul specialistului
Avand in vedere ca transportatorul este o persoana impozabila din Romania, serviciul este taxabil in Romania prin aplicarea cotei standard TVA 19%, chiar daca este aferent unei achizitii intracomunitare de bunuri.
In aceasta situatie, sunt aplicabile prevederile regulii de taxare de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal conform careia locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul, chiar daca serviciul de transport se efectueaza de pe teritoriul comunitar, de exemplu Belgia, pe teritoriul Romaniei. Astfel, pentru prestator (transportatorul) relevant este locul unde este stabilit beneficiarul, fara a fi relevant locul de unde se efectueaza transportul.
Tratamentul fiscal al operatiunii prezentate de dvs. se regaseste si in “Ghid practic pentru serviciile de transport “ la sectiunea 4 “Servicii de transport intracomunitar de bunuri“ subsectiunea “Prestatorul si beneficiarul sunt persoane impozabile stabilite in Romania”, din care prezint, textual, tratamentul fiscal stabilit de catre Ministerul Finantelor Publice cu precizarea ca, din anul 2016, echivalent al art. 133 alin. (2) din Codul fiscal adoptat prin Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aplicabil pana la data de 31 decembrie 2015 este art. 278 alin. (2) din Codul fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabil din 2016 “Aceste servicii sunt supuse regulii B2B prevazuta la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, ceea ce conduce la stabilirea in Romania a locului prestarii pentru orice transport intracomunitar de bunuri facturat intre doua persoane impozabile stabilite in Romania. Persoana obligata la plata TVA este prestatorul care trebuie sa emita factura cu TVA, daca nu se aplica vreo scutire de taxa.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
De exemplu daca o companie din Romania presteaza catre o alta companie stabilita tot in Romania un transport intracomunitar de bunuri din Bulgaria in Ungaria, locul prestarii este in Romania, iar obligatia platii taxei revine prestatorului. De remarcat ca nu mai are importanta faptul ca beneficiarul din Romania are un cod de inregistrare in scopuri de TVA in alt stat membru, daca nu are si un sediu fix in respectivul stat membru.”
Factura poate fi emisa si in valuta, cu obligativitatea inscrierii sumei TVA si in lei, dar valoarea acesteia poate fi incasata numai in lei, deoarece prin art. 3 alin. (1) din Regulamentul nr. 4 din 1 aprilie 2005, republicat privind regimul valutar cu ultima modificare efectuata prin Regulamentul nr. 6 din 9 mai 2012 se reglementeaza, in mod expres faptul ca platile si incasarile intre rezidenti se efectueaza doar in lei "Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 "Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta", care se pot efectua si in valuta. "
Astfel, transportatorul din Romania trebuia sa emita factura cu TVA colectata, caz in care beneficiarul din Romania era obligat sa evidentieze valoarea facturii in costul bunurilor achizitionate, prin formula contabila:
% = 401 (analitic transportator din RO)
371
4428
Valoarea facturii primite se evidentiaza intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari si se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul B "Achizitii de bunuri si servicii efectuate pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a TVA aferenta, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii art. 297 alin. (2) si (3) din Codul fiscal", cu report la randul B1 " Achizitii de bunuri si servicii realizate in ultimele 6 luni/2 trimestre calendaristice".
Chiar daca suma TVA deductibila este neexigibila, valoarea facturii se raporteaza si prin declaratia informativa cod 394, in cartusul C.
Dupa achitarea facturii se exercita dreptul de deducere pentru suma TVA neexigibila, devenita exigibila prin achitarea furnizorului, fiind efectuata inregistrarea contabila 4426 = 4428. Suma TVA aferenta achitarii facturii nu se mai raporteaza distinct prin decontul de TVA cod 300 si declaratia informativa cod 394, dar nu se mai regaseste in soldul contului 4428 la sfarsitul perioadei de raportare inscris la randul B din decont.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.