In cadrul unei societati, unul dintre asociati se retrage, iar pretul de vanzare al actiunilor este peste valoarea nominala a acestora. Atrage dupa sine aceasta actiune realizarea unei monografii contabile sau se procedeaza la inregistrarea intr-un mod diferit a acestei operatiuni in ceea ce priveste inscrierile in contabilitate?
De regula, o astfel de actiune care implica schimbarea detinatorului de actiuni nu obliga la inregistrari contabile cu privire la cesiunea amintita. Astfel, societatea va trebui sa evidentieze acest transfer al actiunilor din contul analitic 1012 "Capital social subscris varsat - analitic fost proprietar" in contul analitic 1012 "Capital social subscris varsat - analitic noul cumparator".
De asemenea, trebuie mentionat ca, in situatia vanzarii actiunilor sau partilor sociale la societatile inchise (ce nu se tranzactioneaza pe piete reglementate), retinerea si plata impozitului revine cumparatorului, conform art. 67 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, iar dovada platii impozitului este document justificativ pentru inregistrarea tranzactiei la Registrul Comertului. In consecinta, partile pot mandata societatea comerciala ale carei actiuni se tranzactioneaza pentru realizarea si decontarea sumei cu bugetul.
Valoarea impozitului si decontarea lui vor fi evidentiate in contabilitate dupa cum urmeaza:
461 "Debitori diversi - analitic proprietar/vanzator A" = 446 "Alte impozite si taxe" , cu evidentierea impozitului.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Incasarea sumei de la vanzator pentru impozit:
5311 "Casa in lei" / 5121 "Conturi la banci in lei" = 461 "Debitori diversi - analitic proprietar/vanzator A"
Plata impozitului:
446 "Alte impozite si taxe" = 5311 "Casa in lei" / 5121 "Conturi la banci in lei".
Trebuie notat, in ultimul rand, ca aceste sume nu sunt platite din disponibilul societatii, ci sunt in contul debitorului divers, actionarul ce isi vinde partile.