Implementarea unei taxe in cazul tranzactiilor financiare ar putea duce, asa cum considera cei mai multi analisti financiari, la o majorare a cheltuielilor aferente serviciilor financiare platite de client. In concordanta cu aceasta opinie, mai multe state din Uniunea Europeana prevad un dezechilibru al pietelor in cazul in care aceasta taxa ar fi aprobata, chiar daca, pe de alta parte, aceeasi taxa ar putea duce la o diminuare a crizei datoriilor de stat.
Propunerea a fost facuta de presedintele francez Nicolas Sarkozy si de cancelarul german Angela Merkel. Unii analisti cred insa ca o astfel de masura va produce dezechilibre semnificative pe piete si va influenta in mod negativ revenirea economica. Oficialii romani cred ca daca aceasta taxa va fi aprobata, Romania nu se va opune. Costurile acestei taxe ar putea fi insa suportate de catre clienti. Bancile vor cauta solutii pentru ca, odata cu introducerea noii taxe, sa nu fie micsorata marja de profit.
Se ia in calcul si posibilitatea ca aceasta masura sa ii faca pe investitori sa se orienteze catre tarile care nu au aceasta taxa. Asociatia Pietelor Financiare din Europa (AFME), din care fac parte cele mai mari banci din UE, estimeaza ca aceasta taxa ar duce la o crestere a costurilor pentru o mare parte din sectorul de profil si ar afecta cresterea. In paralel, Austria, Italia si Spania au anuntat ca vor sprijini initiativa de implementare a noului sistem de taxare. Marea Britanie considera ca aceasta taxa va fi viabila doar daca este introdusa la nivel mondial, deoarece daca ar fi aplicata doar in UE, pietele ar fi destabilizate.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
In plus, taxa ar putea duce la o diminuare a profiturilor inregistrate pe piata de capital de catre speculatori, fapt care ar putea duce la o anumita scadere a lichiditatii. In acelasi timp insa, ar putea fi atrase noi fonduri la bugetul de stat, printr-o taxare mai mare cu 0,1%.