email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Preturile de transfer, activele necorporale: modificari! Masuri OCDE privind erodarea bazei impozabile si transferul profiturilor

OCDEpreturi de transferactive necorporaleriscuricapitalcheltuielile cu dobanziletransferul profiturilor



Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica ( "OCDE") a inaintat anul trecut raportul privind "Abordarea fenomenului de erodare a bazei impozabile si transferului profiturilor" (BEPS). Impreuna cu acest raport, alte sapte initiative sunt in prezent sustinute de Comisia Europeana si de FMI.

Ca termen pentru finalizarea masurilor impuse de Planul de Actiune in directia preturilor de transfer s-a impus luna septembrie 2015, anunta HotNews.ro, redand in continuare masurile pe care tara noastra le poate adopta in vederea alinierii la initiativele incluse in BEPS.

Pe scurt, rezumatul prezentat de HotNews.ro se refera la:

•    Punctul 4 - Cheltuieli cu dobanzile/cheltuieli financiare,
•    Punctul 5 - Transparenta fiscala si substanta economica,
•    Punctul 8 - Active necorporale,
•    Punctul 9 - Riscuri si capital,
•    Punctul 10 - Alte tranzactii cu risc ridicat,
•    Punctul 13 - Reexaminarea documentatiilor de preturi de transfer,
•    Punctul 14 - Eficientizarea mecanismelor de solutionare a litigiilor.

In ce priveste cheltuielile cu dobanzile/cheltuieli financiare, aceeasi sursa mentioneaza ca este vizata reducerea fenomenului de erodare a bazei impozabile prin deducerea dobanzilor si a cheltuielilor financiare.


"Legislatia fiscala romaneasca ar putea fi îmbunatatita prin adoptarea unor prevederi clare privind metodele utilizate in stabilirea pretului de piata pentru astfel de tranzactii financiare. Exemple in acest sens sunt date de tari precum Marea Britanie sau Germania, care au implementat astfel de prevederi in legislatiile nationale", noteaza HotNews.ro.

Referitor la transparenta si substanta economica, sursa amintita citeaza BEPS si mentioneaza astfel ca "autoritatile fiscale romane ar putea avea in vedere, in cadrul inspectiilor fiscale derulate, verificarea corespondentei intre aranjamentele contractuale încheiate de contribuabilii romani cu partile lor afiliate si functiile indeplinite, riscurile asumate si activele utilizate efectiv de catre entitatile parte la tranzactie".

De asemenea, precizeaza aceeasi sursa, "inspectia fiscala ar putea sa vizeze validarea analizei functionale care este parte integranta a documentatiei preturilor de transfer, cu modelul de afaceri operat de contribuabil, pentru a putea surprinde substanta tranzactiilor intra-grup".

In ceea ce priveste activele necorporale, se propune modificarea definitiei activelor necorporale astfel: "activul necorporal este un activ altul decat un activ corporal sau financiar, care poate fi detinut sau controlat pentru a fi utilizat în scopuri comerciale si al carui transfer ar fi fost compensat în cazul unei tranzactii cu entitati independente în circumstante comparabile."

Categoria de "Riscuri si capital" propune doua masuri care ar putea fi adoptate de Romania:

-   Validarea  corespondentei dintre alocarea riscurilor si capitalurilor si modelul de afaceri implementat;
-   Verificarea manierei de derulare efectiva a tranzactiilor versus alocarea contractuala a riscurilor si capitalului.

HotNews.ro reda si modificarile propuse in ce priveste alte tranzactii cu risc ridicat. Se astepata astfel sa fie continuate investigatiile asupra serviciilor intra-grup din perspectiva prestarii efective si a beneficiului adus la nivelul entitatilor din Romania.

La reexaminarea documentatiilor de preturi de transfer, Planul de Actiune BEPS propune emiterea unui formular de raportare de tara ("Country-by-Country reporting") pentru asigurarea transparentei fiscale in aria preturilor de transfer. Se astepata ca Romania sa adopte aceasta propunere.

Pentru eficientizarea mecanismelor de solutionare a litigiilor, sunt amintite instrumentele pe care cetatenii romani le au la dispozitie: procedura amiabila ce poate fi invocata in baza conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de statul roman si procedura de arbitraj care poate fi invocata în baza Conventiei Europene de Arbitraj, la care Romania a aderat în 2008.

Se mentioneaza insa ca ar fi utila o cantitate mai mare de informatii prin care sa se explice persoanelor interesate modul in care se pot initia aceste proceduri.



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OCDEpreturi de transferactive necorporaleriscuricapitalcheltuielile cu dobanziletransferul profiturilor


Data aparitiei: 12 Mai 2014

Votati articolul "Preturile de transfer, activele necorporale: modificari! Masuri OCDE privind erodarea bazei impozabile si transferul profiturilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X