Intrebare:
O societate inregistreaza pagube dupa ce un incendiu distruge o parte din stocul de marfa si din mijloacele fixe. Cum va proceda societatea pentru a scoate din evidenta aceste articole? Sunt acestea considerate cheltuieli deductibile? Care va fi tratamentul TVA aplicat?
Raspuns:
In ceea ce priveste cheltuiala cu marfurile distruse in urma calamitatii, Codul fiscal prevede la art.21 alin. 4 lit. c urmatoarele:
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
"Sunt nedeductibile....c) cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, precum si TVA aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VI. Nu intra sub incidenta acestor prevederi stocurile si mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme"
Normele metodologice de la pct. 42 pentru aplicarea acestui articol prevad:
"42. In sensul prevederilor art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal , cheltuielile privind stocurile si mijloacele fixe amortizabile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, in masura in care acestea se gasesc situate in zone declarate, potrivit prevederilor legale speciale pentru fiecare domeniu, afectate de calamitati naturale sau de alte cauze de forta majora. Totodata, sunt considerate deductibile si cheltuielile privind stocurile si mijloacele fixe amortizabile distruse de epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe si in caz de razboi. Fenomenele sociale sau economice, conjuncturile externe si in caz de razboi sunt cele prevazute de Legea privind rezervele de stat 82/1992, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
Prin urmare, pentru a fi deductibile cheltuielile cu marfa si mijloacele fixe distrusa de incendiu este necesar sa aveti dovada emisa de organele abilitate (pompieri) prin care se demonstreaza ca magazinul /depozitul respectiv a luat foc, marfa si mijloacele fixe fiind distrusa.
In conditiile in care se justifica faptul ca marfa a fost distrusa in urma incendiului, conform celor de mai sus, atunci nu se va colecta nici TVA pentru aceasta, in baza art. 128 alin. 8 lit.a din Codul fiscal.
Din punct de vedere contabil, veti inregistra scoaterea din gestiune a marfurilor astfel:
671 = 371
"Cheltuieli privind calamitatile Marfuri
si alte evenimente extraordinare
- scoaterea mijloacelor fixe:
% = 213 /214
281
Amortizare
671
"Cheltuieli privind calamitatile
si alte evenimente extraordinare