email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum arata inregistrarile contabile pentru achizitii intracomunitare a unor produse SH

TVAOANAF 76/2010OANAF 3665/2012Directiva 112



Vom stabili in randurile urmatoare care este regimul fiscal si cum aplicam tratamentul contabil pentru achizitiile intracomunitare de bunuri in regim second-hand, avand in vedere normele actuale.

Raspuns:

Din informatiile pe care le-ati transmis la inregistrarea intrebarii rezulta ca este vorba de o societate comerciala, persoane impozabila inregistrata in scopuri de TVA.

Art. 1301 alin.(1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, defineste achizitia intracomunitara de bunuri ca fiind obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

Potrivit prevederilor art. 126 alin.(3) lit a) din  legea mentionata, sunt operatiuni impozabile si urmatoarele operatiuni efectuate cu plata, pentru care locul este considerat a fi in Romania, potrivit art. 1321:
 " a) o achizitie intracomunitara de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare sau de o persoana juridica neimpozabila, care nu beneficiaza de derogarea prevazuta la alin. (4), care urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru, si careia nu i se aplica prevederile art. 132 alin. (1) lit. b) cu privire la livrarile de bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj sau ale art. 132 alin. 2) cu privire la vanzarile la distanta;"

Astfel cum prevede alin. (8) lit. c) al acestui articol, nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si de antichitati, in sensul prevederilor art. 1522, atunci cand vanzatorul este o persoana impozabila revanzatoare, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru de unde sunt furnizate, conform regimului special pentru intermediarii persoane impozabile, in sensul art. 313 si 326 din Directiva 112, sau vanzatorul este organizator de vanzari prin licitatie publica, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru furnizor, conform regimului special, in sensul art. 333 din Directiva 112;

In conformitate cu prevederile art. 1321 alin. (1), locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

 Art. 151 alin.(1) stabileste ca, persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila este obligata la plata taxei.
 
Conform prevederilor art. 157 alin. (1) si (2), orice persoana trebuie sa achite taxa de plata organelor fiscale pana la data la care are obligatia depunerii unuia dintre deconturile sau declaratiile prevazute la art. 1562 si 1563. Prin exceptie de la aceasta regula, persoana impozabila inregistrata conform art. 153 va evidentia in decontul prevazut la art. 1562, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-1471, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile art. 150 alin. (2)-(6).

Asadar, fiind vorba despre bunuri second-hand se pot distinge 2 situatii:

 1. Vanzatorul aplica regimul normal de taxare, considerand vanzarea bunurilor o livrare intracomunitara, scutita de TVA cu drept de deducere. In aceasta situatie societatea din Romania efectueaza o achizitie intracomunitara impozabila in Romania pentru care este obligata la plata taxei pe valoare adaugata. Aceasta va evidentia in decontul de TVA atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-1471 din Codul fiscal , taxa aferenta achizitiei intracomunitare astfel efecuata.

Operatiunea se va raporta in Formularul (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" aprobat prin OANAF 3665/2012 (randurile 5 si 18) si Formularul (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"  aprobat prin OANAF 76/2010.

Inregistrari contabile:

1. Achizitia marfurilor:

371                 =                     401
        "Marfuri"                      "Furnizori"

 4426                 =                     4427
"TVA deductibila"                        " TVA colectata"
 
2. Achitarea facturii

              401                  =                      5124
                     "Furnizori"                           "Casa in valuta"

 2. Vanzatorul a aplicat regimul special pentru bunurile second-hand. In aceasta situatie operatiunea nu este impozabila in Romania, in conformitate cu prevederile art. 126 alin. (8) lit.c) din Codul fiscal .

 Inregistrarile contabile vor fi:
 
1. Achizitia marfurilor, la valoarea nominala a facturii, inclusiv TVA

371                 =                     401
        "Marfuri"                      "Furnizori"
 
2. Achitarea facturii
 
                        401                  =                5124
                  "Furnizori"                   "Casa in valuta"

 Operatiunea se va raporta in Formularul (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" la Randul 26.



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAOANAF 76/2010OANAF 3665/2012Directiva 112


Data aparitiei: 01 Martie 2012

Votati articolul "Cum arata inregistrarile contabile pentru achizitii intracomunitare a unor produse SH":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X