email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitii intracomunitare de marfuri. Modificare perioada fiscala

Achizitii intracomunitare de marfuri. Modificare perioada fiscala
achizitie intracomunitaraachizitie marfaperioada fiscalaraportare tva

O societate este platitoare de TVA trimestrial, iar in februarie 2023 face achizitii intracomunitare de marfuri. Cifra de afaceri realizata in anul 2022 a fost sub 100.000 euro. De cand trece de la TVA trimestrial la TVA lunar? Incepand cu luna martie 2023 sau  cu 1 ianuarie 2024?

Raspunsul specialistului: Avand in vedere ca in anul 2022 societatea nu a depasit plafonul de 100.000 euro din operatiuni taxabile (livrari de bunuri si/sau prestari de servicii), perioada fiscala trimestrul calendaristic incepand cu 1 ianuarie 2023 ramane nemodificata pana la momentul realizarii in anul 2023 a unei achizitii intracomunitare de bunuri impozabila in Romania.

In situatia prezentata, societatea trebuie sa modifice perioada fiscala de raportare TVA din trimestru in luna calendaristica incepand cu luna martie 2023, respectand prevederile art. 322 alin. (7) lit. b) deoarece exigibilitatea TVA a intervenit in luna februarie 2023, la data emiterii facturii de catre furnizorul intracomunitar:

"(7) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) - (6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
.................
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 323 alin. (1);"

Conform Codului fiscal, exigibilitatea TVA pentru o A.I.C. este reglementata la art. 284 "Faptul generator si exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri " din Codul fiscal:
alin. (1) "(1) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia." si
alin. (2) "(2) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul care transpune prevederile art. 222 din Directiva 112 sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 319 alin. (9) ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva."
Modificarea perioadei fiscale trebuia efectuata prin completarea si depunerea/transmiterea electronica a formularului cod 700 "Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale (700)". Declaratia trebuia transmisa pana pe data de 7 martie 2023 inclusiv (implinirea termenului de 5 zile lucratoare de la finele lunii in care a intervenit exigibilitatea achizitiei intracomunitare de bunuri impozabile in Romania. In acest mod se respecta prevederile art. 322 alin. (8) din Codul fiscal conform carora "(8) Persoana impozabila care potrivit alin. (7) este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator. Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala. In acest sens va trebui sa depuna declaratia de mentiuni prevazuta la alin. (6)."

Formularul se completeaza la SUBSECTIUNEA II - Mentiuni privind schimbarea/
mentinerea perioadei fiscale, prin bifarea casetei de la randul 1.18 Mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, completand informatia conform careia:

In temeiul dispozitiilor art.322 alin.(7) din Codul fiscal, avand in vedere faptul ca in luna februarie 2023 a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiei intracomunitare de bunuri efectuate, declar schimbarea perioadei fiscale utilizate pentru declararea si plata taxei pe valoarea adaugata.

Incepand cu data de intai a lunii 03 anul 2023 perioada fiscala utilizata pentru taxa pe valoarea adaugata este LUNA calendaristica.

Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


de Redactia Contabilul


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
achizitie intracomunitaraachizitie marfaperioada fiscalaraportare tva


Data aparitiei: 22 Martie 2023

Votati articolul "Achizitii intracomunitare de marfuri. Modificare perioada fiscala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

  • Baza impozabila a veniturilor unei microintreprinderi: venituri incluse vs. excluse

    • SRL-ul platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor este forma pentru care opteaza adesea antreprenorii atunci cand deschid o afacere. Un aspect important in acest caz este baza impozabila a veniturilor unei microintreprinderi. Pentru a clarifica situatia, prezentam in continuare de ce venituri se tine cont la plata impozitului si care sunt cele excluse, potrivit ultimelor modificari.  ...» citeste mai departe aici

  • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

    • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile firmei. In rest,...» citeste mai departe aici

  • Control ANAF. Model de contestatie impotriva unei decizii de impunere

    • Contestatia este o cale administrativa de atac si nu inlatura dreptul la actiune al celui care se considera lezat in drepturile sale printr-un act administrativ fiscal. Contestatia se depune in termen de 45 de zile de la data comunicarii actului administrativ fiscal, sub sanctiunea decaderii. Daca in actul administrativ fiscal nu au fost mentionate: posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestatiei si organul fiscal la care se depune contestatia, ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X