email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prestari intracomunitare de servicii de marketing: obligatii fiscale si contabile

Prestari intracomunitare de servicii de marketing: obligatii fiscale si contabile
servicii intracomunitaredeclaratia recapitulativacod valid de TVAlivrari intracomunitare de bunuri

Pentru a clarifica problemele frecvente care apar cu privire la prestarile intracomunitare de servicii, pornim de la urmatorul studiu de caz: o societate din Romania presteaza servicii de marketing pentru o firma din Polonia. Ambele firme sunt platitoare de tva. Serviciile sunt prestate pe teritoriul Romaniei.

Vom stabili cum trebuie intocmita factura din punctul de vedere al TVA si unde se declara.

Potrivit specialistului, operatiunea prezentata prin intrebarea formulata este o prestare intracomunitara de servicii pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2), respectiv regula B2B, conform careia locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul persoana impozabila cu sediul activitatii economice intr-un stat membru care comunica prestatorului din Romania un cod valid de TVA in sistemul VIES.

Conform prevederilor pct. 15 alin. (6) din norme, prestarile intracomunitare de  servicii sunt acele  servicii  pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene "(6) Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, daca nu beneficiaza de o scutire de taxa. Persoanele impozabile care presteaza astfel de servicii si care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare in scopuri de TVA prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal. "
 
Astfel, chiar daca serviciile de publicitate sunt prestate efectiv pe teritoriul Romaniei, indiferent de suportul material utilizat,  de exemplu, un spot publicitar difuzat la o televiziune din Romania sau un material publicat intr-o revista din Romania sau un panou publicitar stradal in Romania, etc., dar sunt utile sediului activitatii economice a beneficiarului din Polonia, serviciile sunt neimpozabile in Romania, dar impozabile in Polonia, la beneficiarul persoana impozabila.
 
Pentru serviciile prestate, persoana impozabila din  Romania, inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal,  are urmatoarele obligatii fiscale si contabile:

- sa emita  factura pe numele beneficiarului din Polonia  prin inscrierea denumirii serviciului prestat  conform contractului incheiat/comenzii primite; 

- sa inscrie in factura emisa pe numele beneficiarului din Polonia  mentiunea “neimpozabil in Romania conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal” sau “neimpozabil in Romania cf. art. 44  din Directiva CEE nr. 112/2006”, obligatie reglementata prin articolul 319, alineatul 20, litera l) din Codul fiscal “l) in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;”

- sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar al B.N.R. din data emiterii;

- sa evidentieze  factura emisa in jurnalul pentru vanzari la o baza de impozitare in lei determinata prin utilizarea  cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii, data facturii fiind data exigibilitatii TVA;

- sa raporteze operatiunea  prin decontul de TVA la randul 3  denumit “Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care: ”, cu report la randul 3.1 alocat pentru “Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata”;

- sa raporteze operatiunea prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, cu simbolul P, stat membru beneficiar cu prefix PL.
Astfel, prin factura emisa, prestatorul din Romania nu trebuie sa colecteze TVA, motiv pentru care factura se inregistreaza in evidenta contabila doar prin formula 411 = 704, analitic distinct.
 
In situatia in care beneficiarul din Polonia nu ar avea un cod valid de TVA in sistemul VIES, serviciul ar fi taxabil in Romania conform prevederilor art. 278 alin. (3), caz in care locul prestarii s-ar  considera  locul unde este stabilit prestatorul, in Romania. Lipsa unui cod de TVA in sistemul VIES sau existenta unui cod invalid de TVA transforma persoana impozabila din Polonia in persoana neimpozabila d.p.d.v. al TVA.
 
De asemenea, serviciile ar fi taxabile in Romania in situatia in care ar fi prestate in beneficiul unui sediu fix din Romania deschis de catre persoana impozabila din Polonia.

 

Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
servicii intracomunitaredeclaratia recapitulativacod valid de TVAlivrari intracomunitare de bunuri


Data aparitiei: 12 Mai 2023

Votati articolul "Prestari intracomunitare de servicii de marketing: obligatii fiscale si contabile":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X