Autoritatile de drept informeaza contribuabilii ca intrarea in vigoare incepand cu 1 octombrie 2011 a Codului Civil, aprobat prin Legea nr. 287/2009, a determinat completarea Codului Fiscal, atat la Titlul II "Impozitul pe profit", cat si la Titlul III "Impozitul pe venit" cu procedura impunerii acestei noi categorii de venituri.
Redam mai jos principalele reglementari ale Codului Fiscal referitoare la impunerea veniturilor realizate din contractele de fiducie.
Definitie
Fiducia este operatiunea juridica prin care unul sau mai multi constituitori transfera drepturi reale, drepturi de creanta, garantii ori alte drepturi patrimoniale sau un ansamblu de asemenea drepturi, prezente ori viitoare, catre unul sau mai multi fiduciari care le exercita cu un scop determinat, in folosul unuia sau mai multor beneficiari. Aceste drepturi alcatuiesc o masa patrimoniala autonoma, distincta de celelalte drepturi si obligatii din patrimoniile fiduciarilor. Fiducia este stabilita expres prin lege sau prin contract incheiat in forma autentica. La incetarea contractului, masa patrimoniala se transfera la beneficiar sau, in lipsa acestuia la constituitor.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Cartea verde a contabilitatii
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Partile contractului de fiducie
Orice persoana fizica sau juridica poate fi constituitor in contractul de fiducie.
Pot avea calitatea de fiduciari in acest contract numai institutiile de credit, societatile de investitii si de administrare a investitiilor, societatile de servicii de investitii financiare, societatile de asigurare si de reasigurare legal infiintate.
De asemenea, pot avea calitatea de fiduciari notarii publici si avocatii, indiferent de forma de exercitare a profesiei.
Beneficiarul contractului de fiducie poate fi constituitorul, fiduciarul sau o terta persoana. Fiduciarul devine proprietar al bunurilor, respectiv titular al drepturilor ce ii sunt transmise de catre constituitor. Cu toate acestea, poate sa exercite aceste drepturi doar in conformitate cu scopul stabilit de catre constituitor si pentru o durata determinata ce nu poate depasi 33 de ani.
Inregistrarea fiscala
Sub sanctiunile nulitatii absolute, contractul de fiducie si modificarile sale trebuie sa fie inregistrate, la cererea fiduciarului, in termen de o luna de la data incheierii acestora, la organul fiscal competent sa administreze sumele datorate de fiduciar bugetului general consolidat al statului.
Persoanele fizice si juridice care incheie contracte de fiducie conform Codului civil, vor fi supuse impozitelor si taxelor locale atunci cand masa patrimoniala fiduciara cuprinde drepturi reale imobiliare.
Tratamentul fiscal al contractului de fiducie din punct de vedere al impozitului pe profit
In cazul contractelor de fiducie, incheiate conform dispozitiilor Codului Civil, in care constituitorul are si calitatea de beneficiar se aplica urmatoarele reguli:
- transferul masei patrimoniale fiduciare de la constituitor catre fiduciar nu este transfer impozabil;
- fiduciarul va conduce o evidenta contabila separata pentru masa patrimoniala fiduciara si va transmite trimestrial catre constituitor, pe baza de decont, veniturile si cheltuielile rezultate din administrarea patrimoniului conform contractului;
- valoarea fiscala a activelor cuprinse in masa patrimoniala fiduciara, preluata de fiduciar, este egala cu valoarea fiscala pe care acestea au avut-o la constituitor;
- amortizarea fiscala pentru orice activ amortizabil prevazut in masa patrimoniala fiduciara se determina in continuare in conformitate cu prevederile Codului Fiscal, care s-ar fi aplicat la persoana care a transferat activul, daca transferul nu ar fi avut loc.
In cazul contractelor de fiducie in care calitatea de beneficiar o are fiduciarul sau o terta persoana, cheltuielile inregistrate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la constituitor catre fiduciar sunt considerate nedeductibile.
Tratamentul fiscal al contractului de fiducie din punct de vedere al impozitului pe venit
Transferul de la constituitor la fiduciar al masei patrimoniale fiduciare nu genereaza venituri impozabile la momentul transferului, pentru partile implicate, respectiv constituitor si fiduciar, in cazul in care partile respective sunt contribuabili potrivit Codului Fiscal.
Remuneratia fiduciarului contribuabil, notar public sau avocat, primita pentru administrarea masei patrimoniale, constituie venit din activitatea adiacenta si se supune impunerii cumulat cu veniturile din activitatea desfasurata de notar sau avocat, potrivit prevederilor cap. II "Venituri din activitati independente" din Codul Fiscal.
Tratamentul fiscal al veniturilor realizate din administrarea masei patrimoniale de catre fiduciar, altele decat remuneratia fiduciarului, se stabileste in functie de natura venitului respectiv si se supune impunerii potrivit regulilor proprii fiecarei categorii de venituri. La determinarea venitului impozabil nu se deduc pierderile fiscale ale constituitorului, acestea reprezentand pierderi definitive. in cazul in care constituitorul este contribuabil conform Codului Fiscal, obligatiile fiscale ale acestuia in legatura cu masa patrimoniala administrata, vor fi indeplinite de fiduciar.
Venitul realizat in bani si in natura de beneficiarul persoana fizica la transferul masei patrimoniale de la fiduciar se supune impunerii potrivit prevederilor cap. IX "Venituri din alte surse" din Codul Fiscal. Fac exceptie veniturile realizate de beneficiar din transferul masei patrimoniale in situatia in care acesta este constituitorul, caz in care veniturile respective sunt neimpozabile. Obligatia evaluarii veniturilor realizate, la pretul stabilit prin expertiza tehnica, la locul si la data primirii acestora, revine fiduciarului. Pierderile fiscale inregistrate din administrarea masei patrimoniale de catre fiduciar reprezinta pierderi definitive si nu se deduc la determinarea venitului impozabil pentru beneficiar ulterior transferului masei patrimoniale de la fiduciar la beneficiarul persoana fizica.
*
Baza legala: art. 25 indice 1 "Contracte de fiducie" si art. 42 indice 1 "Reguli generale aplicabile veniturilor realizate din operatiunea de fiducie" din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; art. 773 - 780 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sursa: DGFP Valcea