In analiza urmatoare, facem referire la o societate platitoare de impozit pe profit care doreste sa aplice facilitatea scutire profit reinvestit pentru un mijloc fix nou care a fost achizitionat de la firma mama.
La randul ei firma mama a achizitionat acel mijloc fix de la o alta firma din Germania. Daca firma mama da o declaratie pe propria raspundere din care rezulta ca mijlocul fix respectiv a fost achizitionat nou si ca nu l-a folosit, ci doar l-a revandut, stabilim daca este suficient pentru a aplica prevederea. Factura de achizitie a utilajului de la firma din Germania catre firma mama are data diferita de cea in care firma mama revinde utilajul.
Potrivit prevederilor OUG nr. 19/2014 pentru completarea Codului fiscal, incepand cu data de 1 iulie 2014, profitul investit in echipamente tehnologice - masini, utilaje si instalatii de lucru - astfel cum sunt prevazute acestea in subgrupa 2.1 din Catalogul mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004, privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, este scutit de impozit pe profit.
Profitul investit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la 1 iulie 2014, respectiv 1 ianuarie 2015 si pana la finele trimestrului pana la care se calculeaza impozitul pe profit.
Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva. Facilitatea se aplica pana la 31.12.2016.
Reglementarea prevede ca scutirea se aplica numai pentru echipamentele tehnologice considerate noi. Potrivit dispozitiilor pct. 17 indice 11 din HG nr. 44/2004 pentru aplicarea Codului fiscal
un echipament este considerat nou daca nu a fost utilizat anterior datei achizitiei.
Datorita faptului ca norma legala nu impune o anumita forma in care sa se faca dovada ca utilajul nu a fost utilizat, consideram ca o scrisoare atasata contractului de vanzare (tradusa in limba romana) prin care sa se specifice acest fapt este acoperitoare.
Este important sa existe si actele de identificare ale echipamentului (anul fabricatiei si eventual perioada de utilizare).
In cazul in care nu aveti siguranta incadrarii acestuia in grupa 2.1.5 ” Masini, utilaje si instalatii pentru constructii de masini si prelucrarea metalului” puteti solicita avizul de specialitate al unui evaluator tehnic.
Din informatiile prezentate de d-voastra consideram ca, sub rezerva incadrarii, pentru echipamentul respective se poate aplica scutirea de la plata impozitului pe profit daca este utilizat pentru activitatea societatii (si nu pentru inchiriere, vanzare, dat in comodat etc.).
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
SAF-T Ghid de raportare corecta
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro