Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Procedura de inventariere a patrimoniului nu trebuie privita numai ca o obligatie impusa de stat prin Legea Contabilitatii, ci si ca o operatiune absolut necesara unei entitati astfel incat contabilitatea acesteia (evidenta scriptica) sa se puna de acord cu situatia reala patrimoniala (evidenta faptica).
Nu exista situatie financiara anuala care sa exprime fidel realitatea patrimoniala a unei entitati, a pozitiei financiare si a performantei sale, fara sa tina seama de inventarierea elementelor de activ sau pasiv cuprinse in bilantul contabil.
Citeste in continuare despre inventarierea patrimoniului: ce este, cine are obligatia sa o efectueze, cum se realizeaza si alte informatii utile.
Inventarierea patrimoniului reprezinta ansamblul operatiunilor prin care se constata existenta tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, cantitativ-valoric sau numai valoric, dupa caz, la data la care aceasta se efectueaza.
Potrivit Legii contabilitatii, entitatile au obligatia sa efectueze inventarierea generala a elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii detinute la inceputul activitatii, cel putin o data in cursul exercitiului financiar, precum si in cazul fuziunii, divizarii sau lichidarii si in alte situatii prevazute de lege. Evaluarea elementelor detinute cu ocazia inventarierii si prezentarea acestora in situatiile financiare anuale se fac potrivit reglementarilor contabile aplicabile (O.M.F.P. nr. 1.802/2014).
Inventarierea se efectueaza in conformitate cu prevederile O.M.F.P. nr. 2.861/2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa efectueze inventarierea generala a elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii detinute la inceputul activitatii, cel putin o data in cursul exercitiului financiar, precum si in cazul fuziunii, divizarii sau lichidarii si in alte situatii prevazute de lege.
Asadar, Legea contabilitatii prevede obligatia efectuarii inventarierii cel putin o data in cursul exercitiului financiar, insa cele mai multe companii aleg sa o efectueze la sfarsitul anului.
Potrivit art. 41 pct. 2 lit. d) si art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr 82/1991, constituie contraventie „nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii cu privire la efectuarea inventarierii”. Contraventia se sanctioneaza cu amenda de la 400 lei la 5.000 lei!
Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei! Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal! In lucrarea Manual de Inventariere gasiti noua procedura de inventariere, pas cu pas, impreuna cu setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti!
Conform O.M.F.P. nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, in situatiile financiare anuale, elementele de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii se reflecta si se evalueaza la valoarea contabila, pusa de acord cu rezultatele inventarierii.
Valoarea de inventar a unui activ reprezinta valoarea contabila a activului, stabilita cu ocazia evaluarii la inventariere, respectiv valoarea inscrisa in listele de inventariere.
In scopul efectuarii inventarierii, conducerea entitatii trebuie sa stabileasca proceduri proprii, cu respectarea prevederilor legale.
In vederea desfasurarii in bune conditii a operatiunilor de inventariere si evaluare, in comisiile de inventariere vor fi numite persoane cu pregatire corespunzatoare, tehnica si economica, cunoscatoare a domeniului de activitate.
La stabilirea valorii de inventar a bunurilor se va aplica principiul prudentei, potrivit caruia se va tine seama de toate ajustarile de valoare datorate deprecierilor sau pierderilor de valoare.
Pentru elementele de natura activelor inregistrate la cost, diferentele constatate in minus intre valoarea de inventar si valoarea contabila se evidentiaza distinct in contabilitate, in conturi de ajustari, aceste elemente mentinandu-se la valoarea lor de intrare.
NOU! Inchiderea de luna si de exercitiu financiar. Reguli de baza si proceduri! Descopera in lucrare tot ce ai de facut, in ordine, pas cu pas! In special pasii prioritari si operatiunile obligatorii! Detalii aici >>
Este descrisa de O.M.F.P. nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii. Inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii reprezinta ansamblul operatiunilor prin care se constata existenta tuturor elementelor respective, cantitativ-valoric sau numai valoric, dupa caz, la data la care aceasta se efectueaza.
Raspunderea pentru buna organizare a lucrarilor de inventariere, potrivit prevederilor Legii nr. 82/1991, republicata, si in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile, revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii. In vederea efectuarii inventarierii, aceste persoane aproba proceduri scrise, adaptate specificului activitatii, pe care le transmit comisiilor de inventariere.
Inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii se efectueaza de catre comisii de inventariere, numite prin decizie scrisa. In decizia de numire se mentioneaza in mod obligatoriu componenta comisiei (numele presedintelui si membrilor comisiei), modul de efectuare a inventarierii, metoda de inventariere utilizata, gestiunea supusa inventarierii, data de incepere si de terminare a operatiunilor.
La entitatile al caror numar de salariati este redus, inventarierea poate fi efectuata de catre o singura persoana. In aceasta situatie, raspunderea pentru corectitudinea inventarierii revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.
Inventarierea si evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii se pot efectua atat cu salariati proprii, cat si pe baza de contracte de prestari de servicii incheiate cu persoane juridice sau fizice cu pregatire corespunzatoare.
Din comisia de inventariere nu pot face parte gestionarii depozitelor supuse inventarierii, contabilii care tin evidenta gestiunii respective si nici auditorii interni sau statutari.
Prin proceduri interne, entitatile pot stabili ca la efectuarea operatiunilor de inventariere sa participe si contabilii care tin evidenta gestiunii respective, fara ca acestia sa faca parte din comisie.
Membrii comisiilor de inventariere nu pot fi inlocuiti decat in cazuri bine justificate si numai prin decizie scrisa, emisa de catre cei care i-au numit.
In conditiile in care entitatile nu au niciun salariat care sa poata efectua operatiunea de inventariere, aceasta se efectueaza de catre administratori.
Rezultatele inventarierii se stabilesc prin compararea datelor constatate faptic si inscrise in listele de inventariere cu cele din evidenta tehnico-operativa (fisele de magazie) si din contabilitate.
Inainte de stabilirea rezultatelor inventarierii, se procedeaza la o analiza a tuturor stocurilor inscrise in fisele de magazie si a soldurilor din contabilitate pentru bunurile inventariate. Erorile descoperite cu aceasta ocazie trebuie corectate operativ, dupa care se procedeaza la stabilirea rezultatelor inventarierii prin confruntarea cantitatilor consemnate in listele de inventariere cu evidenta tehnico-operativa pentru fiecare pozitie.
In situatia constatarii unor plusuri in gestiune, bunurile respective se evalueaza potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
In cazul constatarii unor lipsuri imputabile in gestiune, administratorii trebuie sa impute persoanelor vinovate bunurile lipsa la valoarea lor de inlocuire.
La stabilirea valorii debitului, in cazurile in care lipsurile in gestiune nu sunt considerate infractiuni, se are in vedere posibilitatea compensarii lipsurilor cu eventualele plusuri constatate, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
- sa existe riscul de confuzie intre sorturile aceluiasi bun material, din cauza asemanarii in ceea ce priveste aspectul exterior: culoare, desen, model, dimensiuni, ambalaj sau alte elemente;
- diferentele constatate in plus sau in minus sa se refere la aceeasi perioada de gestiune si la aceeasi gestiune.
Atentie! Nu se admite compensarea in cazurile in care s-a facut dovada ca lipsurile constatate la inventariere provin din sustragerea sau din degradarea bunurilor respective datorita vinovatiei persoanelor care raspund de gestionarea acestor bunuri. Compensarea se face pentru cantitati egale intre plusurile si lipsurile constatate.
Pentru pagubele constatate in gestiune raspund persoanele vinovate de producerea lor.
Imputarea acestora se face la valoarea de inlocuire. Prin valoare de inlocuire se intelege costul de achizitie al unui bun cu caracteristici si grad de uzura similare celui lipsa in gestiune la data constatarii pagubei, care cuprinde pretul de cumparare practicat pe piata, la care se adauga taxele nerecuperabile, inclusiv TVA, cheltuielile de transport, aprovizionare si alte cheltuieli, accesorii necesare pentru punerea in stare de utilitate sau pentru intrarea in gestiune a bunului respectiv. In cazul bunurilor constatate lipsa, ce urmeaza a fi imputate, care nu pot fi cumparate de pe piata, valoarea de imputare se stabileste de catre o comisie formata din specialisti in domeniul respectiv.
Rezultatele inventarierii se inscriu de catre comisia de inventariere intr-un proces-verbal de inventariere.
Registrul-inventar este un document contabil obligatoriu in care se inscriu rezultatele inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, grupate dupa natura lor, conform posturilor din bilant.
Bunurile constatate lipsa la inventariere se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea contabila. Lipsurile imputabile se recupereaza de la persoanele vinovate la valoarea de inlocuire, determinata potrivit prezentelor norme.
Bunurile constatate in plus se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la costul de achizitie al acestora, in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile, in functie de pretul pietei la data constatarii sau de costul de achizitie al bunurilor similare.
Cunoasteti NOILE reguli privind INCHIDEREA de Luna si de EXERCITIUL Financiars
Inchiderea de luna si a exercitiului financiar bat la usa!
Stii cum sa-ti simplifici viata?
Descoperiti toate noutatile in lucrarea Inchiderea de LUNA si de EXERCITIU financiar. Reguli de baza si proceduri!
Procesul pas cu pas. Reguli, proceduri, atentionari pentru gestiune financiara sanatoasa, conform legislatiei fiscale in vigoare
Articole similare
Impozitare MICRO si Intreprinderi legate: Tratament fiscal si explicatii complete privind noile prevederi legalePolitici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 Modele EDITABILE, usor de personalizatImpozitare microintreprinderi: 5 modificari esentiale aduse de OUG nr. 156/2024Legea contabilitatii: Principalele modificari aduse de OUG nr. 138/2024Inchiderea de luna si de EXERCITIU FINANCIAR: Reguli de baza si proceduri obligatoriiUltimele articole
Situatii financiare pentru anul 2024: Care sunt noutatile aduse de OMF 107/2025Fuziune societati: Etape de parcurs si inregistari contabileTermene de depunere a situatiilor financiare anuale: Clarificari si exemple aduse de MF [PROIECT]Corectarea unei facturi storno din perioadele anterioare: Pasii recomandati de specialistInventarul Corect - 10 Reguli si Obligatii [INFOGRAFIC]Articole similare
SAF-T STOCURI: Cine trebuie sa o depuna si ce informatii trebuie raportate?A aparut Cartea Verde a Contabilitatii 2025: Ghidul tau cu explicatii si solutii pentru subiecte de actualitateTermen depunere declaratia SAF-T pentru contribuabilii mici, neplatitori de TVAPolitici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 Modele EDITABILE, usor de personalizatSAF-T: Primul termen de raportare pentru contribuabilii mici care NU sunt inregistrati in scopuri de TVAUltimele articole
Impozitul suplimentar pe cifra de afaceri: Cine datoreaza ICAS, formula de calcul si codurile CAEN in sectoarele petrol si gaze naturaleTrecerea de la TVA lunar la TVA trimestrial: Ce este important sa stiti despre depunerea SAF-T (D406)Cum sa infiintezi o asociatie non-profit: 3 intrebari esentiale cu raspunsuri clareSAF-T: TOP 3 lucruri importante pentru contribuabilii mici in 2025SAF-T pentru contribuabili mici: Termenul de depunere a Declaratiei 406 pentru ianuarie 2025Articole similare
Codul UIT: Conditionari, sanctiuni si un studiu de caz pentru contabili [VIDEO]Cheltuieli deductibile si nedeductibile: Ce schimbari majore aduce legislatia fiscala in 2025?Imprumuturi intre societati si falimentul beneficiarului: Cum se recupereaza creantaCum sa organizezi documentele contabile eficient in birou - 6 echipamente de care ai nevoieBilantul de final de an, cu FineStore pe plus se tine! Mii de produse de calitate au cele mai bune preturi de sarbatoriUltimele articole
Trecerea mijloacelor fixe in conservare: Documentatie, proceduri tehnice si tratament contabilRaportarea SAF-T: Cine are obligatia depunerii si structura D406RO e-Transport: 3 noutati aduse de OUG nr. 129/2024Modificari fiscale 2025: Noutati legate de e-Factura, e-TVA, e-Transport si schimbarile din Codul FiscalReclasificarea unui mijloc fix partial amortizat in marfa: Tratament contabil si fiscal