Pierderile din depreciere recunoscute in perioadele anterioare pentru un activ, altul decat fondul comercial, trebuie reluate daca si numai daca s-au produs modificari ale estimarilor utilizate pentru a determina valoarea recuperabila a activului.
Intr-o astfel de situatie, valoarea contabila a activului trebuie sa creasca pana la valoarea sa recuperabila. Aceasta crestere reprezinta o reluare a unei pierderi din depreciere.
O reluare a unei pierderi din depreciere reflecta o crestere a potentialului estimat al unui activ fie prin utilizare, fie prin vanzare de la data la care o entitate a recunoscut ultima data o pierdere din depreciere pentru activul in cauza.
Cresterea valorii contabile a unui activ, peste valoarea contabila determinata daca in perioadele anterioare nu a fost recunoscuta nici o pierdere din depreciere reprezinta o reevaluare.
O reluare a unei pierderi din depreciere pentru un activ, trebuie recunoscuta imediat in profitul sau pierderea perioadei, cu exceptia situatiei in care activul este contabilizat la valoarea reevaluata.
In aceasta situatie o reluare a unei pierderi din deprecierea unui activ reevaluat este recunoscuta direct in capitalurile proprii ca surplus din reevaluare. Cu toate acestea, in masura in care o pierdere din depreciere aferenta aceluiasi activ reevaluat a fost recunoscuta anterior in contul de profit sau pierdere, o reluare a acelei pierderi din depreciere este, de asemenea, recunoscuta in contul de profit sau pierdere.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Cartea Verde a Contabilitatii
Dupa recunoasterea reluarii unei pierderi din depreciere, cheltuiala cu amortizarea aferenta acelui activ trebuie astfel determinata incat valoarea contabila revizuita a activului sa fie alocata pe o baza sistematica pe parcursul perioadei ramase din durata de viata utila a activului respectiv.