Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Cheltuieli de manipulare fara TVA. Cum inregistram in contabilitate?

Data actualizarii: 01 August 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OMFP 3055/2009TVAcheltuieli manipulareinregistrari contabile


Analizam cazul unei societati din Romania, inregistrata in scopuri de TVA, care efectueaza un import din Turcia. In urma acestui import, societatea straina a facturat catre societatea din Romania
cheltuieli de manipulare a marfurilor (fara TVA). Vom vedea astfel cum se inregistreaza aceasta operatiune in contabilitatea societatii din Romania, precum si felul in care se vor reflecta in Declaratia 300 aceste servicii.

Raspuns:

In situatia in care operatiunea de  manipulare a bunurilor a fost obligatia cumparatorului din Romania care a achizitionat bunurile respective in conditia de livrare ex works, operatiunea reprezinta o achizitie de servicii de la partenerul din Turcia. Astfel, ulterior livrarii bunurilor, vanzatorul din Turcia a refacturat pe numele firmei din Romania valoarea serviciilor de manipulare facturate pe numele sau de catre un prestator desi au fost  efectuate in beneficiul firmei din Romania. Corect ar fi fost ca valoarea acestor servicii sa intre in baza de impozitare a TVA in vama daca factura de servicii ar fi fost emisa la aceiasi data cu factura de livrare bunuri.  
In situatia in care valoarea acestei facturi a fost primita ulterior vamuirii bunurilor, firma din Romania trebuie sa impoziteze serviciile respective prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427.

Astfel, firma din Romania aplica  regula generala de taxare  reglementata  prin articolul 133 alin. 2 din Codul fiscal armonizata cu prevederile articolul 44 din Directiva 8 a CEE din  12 februarie 2008  de modificare a Directivei CEE nr.  112 din 2006 in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor conform caruia   "Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana si-a stabilit sediul activitatii sale economice. ...."
 
Practic, prin  aceasta regula generala se prevede ca locul de taxare al serviciului trebuie sa fie "locul in care are loc consumul", fiind respectat astfel principiul destinatiei serviciului. Destinatia serviciului este catre beneficiarul serviciului din Romania.

Aplicarea regimului de taxare inversa se efectueaza asupra unei baze de impozitare al carei echivalent in lei se determina prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre prestatorul din Turcia. Operatiunea trebuie evidentiata de catre beneficiarul din Romania atat in jurnalul pentru cumparari corespunzator rulajului debitor al contului 4426 cat si in jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427. Sumele astfel evidentiate se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:        
-    la randul 7 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6, si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din  Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa) " , dar fara  reportarea sumei la    randul 7.1  denumit  "Achizitii de servicii intracomunitare  pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)". ;
    Suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4427;
-    randul 20, dar fara  reportarea sumei la randul 20.1.   
     Suma TVA se preia din rulajul debitor  al contului 4426.

D.p.d.v. contabil, ar fi fost corect ca valoarea serviciilor primite sa reintregeasca costul de achizitie a bunurilor receptionate. In acest sens, am in vedere prevederile pct. 51 alin.  (1) de la sectiunea 8.1. "REGULI GENERALE DE EVALUARE" din cadrul OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene conform carora "Costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective."

Totusi, in situatia factura este primita ulterior receptiei bunurilor, valoarea serviciilor se inregistreaza prin formula contabila 628 (analitic distinct) = 401. In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere faptul ca valoarea serviciilor platite partenerului din Turcia nu se supune retinerii la sursa a impozitului pe venituri persoane juridice nerezidente deoarece, prin natura lor, nu se incadreaza in categoria veniturilor impozabile obtinute in Romania.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X