email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Refacturare penalitati. Regim TVA aplicat

penalitatirefacturarecodul fiscalTVA


Analizam cazul unei societati platitoare de TVA si impozit pe profit care achizitioneaza un autoturism second-hand in aprilie 2008 din stat membru UE de la un dealer autorizat. Prezinta certificatul de inregistrare in scopuri de TVA si nu plateste TVA in tara straina. Se aplica taxarea inversa in Romania. In aprilie 2009, societatea isi suspenda activitatea pentru o perioada de 3 ani. In prezent, cei doi asociati vor sa reactiveze firma, sa o inchida ulterior si sa o lichideze. Vom vedea cum va putea fi trecut autoturismul de pe persoana juridica pe persoana fizica si in ce mod se va face repartizarea activelor catre unul dintre asociati.

Raspuns:

In opinia noastra sunt aplicabile prevederile de la art. 137 alin. (3) lit.b) din Codul fiscal ce stabileste tratamentul fiscal al despagubirilor ca urmare a neindeplinirii unor obligatii contractuale, dupa cum urmeaza :

"sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate. Nu se exclud din baza de impozitare orice sume care, in fapt, reprezinta contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate."

Din analiza textului normativ observam ca sunt posibile 2 situatii:

a) refacturarea unor marfuri sau servicii ce au fost deteriorate ca urmare a transportului sunt in baza TVA si se factureaza cu TVA;
b) contravaloarea unor despagubiri pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale facturate distinct de valoarea contractuala(peste preturile contractuale) nu sunt in baza TVA si se factureaza in regim de scutire de TVA.

Retinem acest aspect astfel incat din intrebarea dvs. observam ca nu este refacturata contravaloarea bunurilor returnate de clientul initial ci o despagubire deoarece nu s-a onorat contractul conform conditiilor agreate initial. In opinia noastra si societatea dvs. are dreptul sa factureze in regim de scutire de TVA.

Normele metodolgice pentru art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal prezinta un numar de 5-7 exemple de refacturare din care surprindem cateva elemente de reglementare:

-    refacturarea urmeaza natura obligatiei de baza iar legiuitorul exemplifica cu taxa radio-tv pe care un proprietar o refactureaza chiriasilor tot in regim de scutire de TVA, deoarece operatia de baza este scutita de TVA, intr-un limbaj uzual pastrandu-se notiunea de "refacturare in oglinda";
-    refacturarea unor sume se poate face din punct de vedere fiscal chiar daca societatea nu are in obiectul de activitate tipul de serviciu sau livrare de bunuri refacturata;
-    la refacturarea serviciilor se va tine cont si de locul prestarii de servicii, iar cand acestea sunt in afara Romaniei  se va factura in regim de scutire de TVA, chiar daca exista posibilitatea sa fi fost o achizitie cu TVA.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
penalitatirefacturarecodul fiscalTVA


Data aparitiei: 02 Octombrie 2012

Votati articolul "Refacturare penalitati. Regim TVA aplicat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X