Asa cum stiti deja, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 54/23.01.2013, a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 8/2013, prin care au fost aduse o serie de modificari si completari Codului Fiscal aprobat prin Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Va prezentam, astfel, prin cele ce urmeaza, cele mai importante modificari reglementate de actul normativ mentionat referitoare la taxa pe valoarea adaugata (TVA), care se aplica incepand cu 1 februarie 2013.
Au fost introduse prevederi privind determinarea locului operatiunilor legate de podul de frontiera peste fluviul Dunarea intre Calafat si Vidin. Astfel, pentru a determina locul operatiunilor impozabile privind intretinerea sau repararea podului de frontiera, se precizeaza ca frontiera teritoriala este considerata ca fiind la mijlocul podului, pentru livrarile de bunuri, prestarile de servicii, achizitiile intracomunitare si importurile de bunuri. Pentru a determina locul operatiunilor impozabile referitoare la perceperea taxei de trecere a podului, toata lungimea podului se considera parte a teritoriului Romaniei, pentru calatoriile dinspre Romania spre Bulgaria si parte a teritoriului Bulgariei, pentru calatoriile dinspre Bulgaria spre Romania.
Faptul generator de taxa pentru serviciile de acordare cu plata pe o anumita perioada a unor drepturi reale, precum dreptul de uzufruct si superficia, asupra unui bun imobil intervine la fiecare data specificata in contract pentru efectuarea platii.
Baza de impozitare pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru care benefiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului este considerata valoarea de piata in urmatoarele situatii:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
1. atunci cand contrapartida este mai mica decat valoarea de piata, iar beneficiarul livrarii sau al prestarii nu are drept complet de deducere;
2. atunci cand contrapartida este mai mica decat valoarea de piata, iar furnizorul sau prestatorul nu are drept complet de deducere si livrarea sau prestarea este scutita conform art. 141 din Codul Fiscal;
3. atunci cand contrapartida este mai mare decat valoarea de piata, iar furnizorul sau prestatorul nu are drept complet de deducere.
- Au fost incluse in baza de impozitare pentru importuri si cheltuielile accesorii (comisioane, cheltuieli de ambalare, transport si asigurare) care decurg din transportul catre alt loc din Comunitate, in cazul in care locul respectiv este cunoscut la momentul la care intervine faptul generator;
- Au fost introduse in categoria operatiunilor scutite fara drept de deducere "acordarea cu plata pe o anumita perioada a unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct si superficia". in cazul acestor operatiuni se poate opta pentru taxare, optiune care se notifica organului fiscal competent potrivit art. 141 alin. (3) din Codul Fiscal.
Persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei si efectueaza ajustarea taxei deductibile potrivit art. 148 si 149 din Codul Fiscal si in cazul bunurilor lipsa in gestiune, inclusiv in cazul bunurilor furate. in cazul bunurilor furate, persoana impozabila poate anula ajustarea efectuata la data la care furtul este dovedit legal prin hotarare judecatoreasca definitiva.
- Au fost introduse in calculul plafonului cifrei de afaceri a persoanelor impozabile care trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA si "operatiunile rezultate din activitatile economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania".
- Persoanelor impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei si care trebuie sau opteaza sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, direct, prin reprezentant fiscal sau prin sediu fix, carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA pentru neevidentierea, in deconturile de taxa depuse, a niciunei operatiuni realizate pe parcursul unui semestru calendaristic, organele fiscale le vor aproba eventuale cereri de reinregistrare in scopuri de TVA, chiar daca acestea sunt depuse dupa 180 de zile de la data anularii inregistrarii.
Persoanele impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire, conform art. 153 alin. (9) lit. g), dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, vor depune la organul fiscal competent in termenul legal, "Declaratia privind sumele rezultate din ajustarea TVA", formular 307, inclusiv pentru regularizarile care trebuie efectuate potrivit art. 134 alin. (5) din Codul Fiscal, precum si pentru ajustarea bazei impozabile conform art. 138, pentru operatiunile realizate inainte de anularea inregistrarii.
Persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal trebuie sa depuna "Declaratia privind TVA datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal", formular 311, inclusiv pentru taxa colectata care trebuie platita pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare, dar a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care aceasta nu are un cod valabil de TVA.
A fost introdusa obligativitatea persoanelor impozabile inscrise in Registrul operatorilor intracomunitari (ROI) ca, in termen de 30 de zile de la data modificarii listei administratorilor sau asociatilor, sa depuna la organul fiscal competent cazierul judiciar al noilor administratori, precum si cazierul judiciar al noilor asociati care detin minimum 5% din capitalul social al societatii. in cazul nerespectarii acestei obligatii persoanele impozabile respective vor fi radiate, din oficiu de organele fiscale competente, din ROI.
Referitor la persoanele impozabile care aplica Sistemul TVA la incasare
Persoana impozabila care trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare, nu depune notificarea de inregistrare, este inregistrata din oficiu de organul fiscal competent in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, incepand cu data inscrisa in decizia de inregistrare. in perioada cuprinsa intre data la care persoana impozabila avea obligatia de a aplica sistemul TVA la incasare si data inregistrarii din oficiu, dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul de la persoanele impozabile respective se exercita conform regulilor generale de deducere prevazute la art. 145 alin. (1). De la data inregistrarii din oficiu a furnizorului/prestatorului in Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare, beneficiarul deduce TVA pentru achzitiile realizate de la acesta pe masura platii.
Persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare, care in cursul anului calendaristic curent depaseste plafonul de 2.250.000 lei si nu depune notificarea fiind radiata din oficiu de organul fiscal din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, in perioada cuprinsa intre data la care persoana impozabila avea obligatia de a nu mai aplica sistemul si data radierii din oficiu, dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul de la aceste persoane se exercita pe masura platii. De la data radierii din oficiu a furnizorului/prestatorului din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, beneficiarul deduce TVA pentru achizitiile realizate de la acesta conform art. 145 alin. (1) din Codul Fiscal.
In situatia in care data publicarii in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare este ulterioara datei de la care persoana impozabila aplica sistemul TVA la incasare, beneficiarii isi exercita dreptul de deducere pe masura platii, incepand cu data publicarii in registru.
Persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare si al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat la solicitarea persoanei impozabile trebuie sa depuna o declaratie privind taxa colectata care trebuie platita pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inainte de anularea codului de TVA dar a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA. Termenul de depunere a declaratiei mentionate este 25 a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea TVA.
- Atunci cand se constata ca persoana impozabila a fost inregistrata de organele fiscale in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare ca urmare a unei erori, aceasta va fi radiata, din oficiu sau la cererea persoanei impozabile, incepand cu data inscrisa in decizia de indreptare a erorii materiale. Pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii si data radierii in/din registru se aplica urmatoarele reguli:
- persoana impozabila carea nu avea obligatia de a aplica sistemul TVA la incasare aplica regulile generale privind exigibilitatea TVA, iar dreptul de deducere a TVA aferente achzitiilor efectuate in perioada respectiva se exercita conform art. 145 alin. (1) din Codul Fiscal;
- dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul TVA la incasare de la aceste persoane impozabile nu se exercita pe masura platii, indiferent de regimul aplicat de furnizor/prestator in perioada respectiva.
In situatia in care persoana impozabila a fost radiata de organele fiscale din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare, ca urmare a unei erori, aceasta va fi inregistrata, din oficiu sau la cererea persoanei impozabile, in acest registru incepand cu data inscrisa in decizia de indreptare a erorii materiale. Pe perioada cuprinsa intre data radierii si data inregistrarii din/in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se aplica urmatoarele reguli:
- persoana impozabila continua aplicarea sistemului TVA la incasare si isi exercita dreptul de deducere pe masura platii;
- dreptul de deducere a TVA aferente achzitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul TVA la incasare de la aceste persoane impozabile nu se exercita pe masura platii indiferent de regimul aplicat de furnizor/prestator in perioada respectiva.
Sursa: DGFP Valcea