In ce priveste plata CAS si CASS pentru venituri obtinute din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, precizam ca prin Codul fiscal s-a stabilit ca pentru veniturile mentionate, platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate:
"ART. 52 Retinerea la sursa a impozitului reprezentand plati anticipate pentru unele venituri din activitati independente
(1) Pentru urmatoarele venituri, platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent. Fac exceptie veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie;
c) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;"
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Astfel, categoria de mai sus poate opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final, reglementari in acest sens fiind cuprinse la art. 52^1 din Codul fiscal.
"ART. 52^1 Optiunea pentru stabilirea impozitului final pentru unele venituri din activitati independente
(1) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitatile mentionate la art. 52 alin. (1) lit. a) - c) pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.
(2) Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
(3) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.
(4) Impozitul astfel retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut."
Incepand cu 1 februarie 2013, dupa modificarile aduse de OG 8/2013, persoanele care obtin venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara au obligatia de a plati:
- contributia individuala de asigurari sociale datorata de persoanele care realizeaza venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara (CAS) 10.5%;
- contributia individuala de asigurari sociale de sanatate care realizeaza venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara (CASS) 5.5%;
- impozit pe veniturile din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara 16%.