Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Produse achizitionate de la persoane fizice. Care sunt obligatiile privind retinerile la sursa?

Data aparitiei: 04 Septembrie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
retinerile la sursacod fiscalimpozitagriculturaasocieredistribuireborderou achizitie

In analiza de mai jos, punctul de start il constituie o societate comerciala cu raspundere limitata, neplatitoare de TVA, care achizitioneaza produse in scopul revanzarii de la persoane fizice (legume, fructe) pe baza de borderou de achizitie.

Vom vedea daca societatea are obligatia de a vira prin stopaj la sursa impozit la bugetul statului avand in vedere faptul ca marfa revanduta se achizitioneaza cu borderou de achizitii de la persoane fizice dupa cum a fost mentionat mai sus.

Incepand cu 01 februarie 2013, potrivit art. 71 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal
veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica din cultivarea produselor agricole vegetale constituie venituri din activitati agricole si se impoziteaza conform art. 74 din Codul fiscal.
 
Conform art. 74 alin. (1) si (2) din Codul fiscal impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.

Contribuabilul care desfasoara o activitate agricola prevazuta la art. 71 alin. (1) pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit are obligatia de a depune anual o declaratie la organul fiscal competent, pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs.

In cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, obligatia depunerii declaratiei la organul fiscal competent revine asociatului care raspunde pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice in cadrul aceluiasi termen. Anexa declaratiei depusa de asociatul desemnat va cuprinde si cota de distribuire ce revine fiecarui membru asociat din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii.
 
Astfel, pentru veniturile obtinute de persoanele fizice din activitati agricole impozitul si contributia de asigurari sociale de sanatate nu se retine de catre platitorul de venit ci se calculeaza de organul fiscal care stabileste impozitul anual datorat si emite decizia de impunere. Ca atare, societatea nu are obligatia de a retine impozit la sursa.
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X