Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Deductibilitate cheltuieli - Caz practic deplasare asociat

Data actualizarii: 15 Februarie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
deplasare asociatdeductibilitate cheltuielidocumente justificatefacturiinchiriere autoturism
Analizam mai jos cazul in care asociatul persoana fizica al unei persoane juridice din Romania merge in tari din Uniunea Europeana in interes de serviciu. Pentru cheltuielile necesare deplasarii ii este dat pentru utilizare un card bancar in valuta apartinand societatii. Pentru cheltuielile efectuate insemnand inchiriere masina, mancare etc., nu se aduc documente justificative, iar in cazul in care se aduc, facturile au trecut la beneficiar numele Asociatului persoana fizica.

Vom stabili astfel cum se pot inregistra aceste cheltuieli, avand in vedere doua situatii:

1. asociatul aduce o factura de inchiriere auto in valoare de 100 euro emisa pe numele lui;
2. pentru inchiriere auto in valoare de 100 euro nu se aduce niciun document, dar este creditat cardul bancar al societatii cu 100 euro.

Solutia consultantului:

1)  Potrivit prevederilor  art. 21. alin (1) din Codul fiscal , pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

Potrivit prevederilor art. 21 alin (2) lit. e)din Codul fiscal , sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate, efectuate pentru salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme;
Potrivit prevederilor pct. 27 din Norme metodologice calitatea de administrator rezulta din actul constitutiv al contribuabilului sau contractul de administrare/mandat
 
In sensul art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal , persoanele fizice asimilate salariatilor cuprind si:
a) directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii;
b) persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care contribuabilul suporta drepturile legale cuvenite acestora.

Potrivit acestor prevederi, si intr-un caz si in altul, daca asociatul nu are calitatea de administrator, cheltuielile respective sunt cheltuieli nedeductibile la determinarea profitului impozabil, potrivit prevederilor art. 21 alin (4) lit.e) din Codul fiscal .Mai mult, aceste cheltuieli pot fi considerate dividende in baza art. 7 pct. 12) din Codul fiscal.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X