Inregistrarea in contabilitate a subventiilor pentru active e reglementata prin Sectiunea 8.8. din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009.
Vom analiza astazi cazul unei societati care a achizitionat in anul 2011, luna decembrie, utilaje cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile (60%). Aceste utilaje nu au produs niciun venit in decursul anului 2012 pana in luna decembrie 2012. In ce priveste amortizarea (prima luna care trebuia calculata amortizarea era ianuarie 2012 - luna urmatoare achizitionarii mijlocului fix sau data darii in folosinta), mentionam ca aceste mijloace fixe nu au fost trecute in conservare.
Vom vedea astfel cu ce luna se inregistreaza partea de venit, conform subventiei primite.
In primul rand, va reamintim ca subventiile pentru active, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, se inregistreaza in contabilitate ca subventii pentru investitii si se recunosc in bilant ca venit amanat (contul 475 "Subventii pentru investitii").
Venitul amanat se inregistreaza in contul de profit si pierdere pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor. Astfel, trecerea la venituri a cotei-parti din subventie se inregistreaza pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Din punct de vedere contabil, pct. 110 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009, stabileste ca amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare.
In cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, in functie de politica contabila adoptata, entitatea inregistreaza in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata.
Conform pct. 31 din aceleasi reglementari contabile, ajustarile de valoare cuprind toate corectiile destinate sa tina seama de reducerile valorilor activelor individuale, stabilite la data bilantului, indiferent daca acea reducere este sau nu definitiva.
Ajustarile de valoare pot fi: ajustari permanente, denumite amortizari, si/sau ajustarile provizorii, denumite ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare, in functie de caracterul permanent sau provizoriu al ajustarii activelor.
Asadar, amortizarea contabila trebuie calculata si inregistrata in contabilitate incepand cu luna urmatoare celei in care utilajele au fost puse in functiune. In cazul in care utilajele achizitionate sunt indepedente si nu necesita montaj si nici probe tehnologice se considera puse in functiune la data achizitionarii lor, respectiv luna decembrie 2011.
In acest caz, amortizarea trebuie calculata si inregistrata in contabilitate incepand cu luna ianuarie 2012 pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare. Pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea se preia la venituri cota-parte din subventie, astfel:
1. Amortizarea lunara a utilajului:
6811 = 2813
"Cheltuieli de exploatare "Amortizarea instalatiilor,
privind amortizarea mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor"
imobilizarilor"
2. Trecerea lunara la venituri a cotei-parti din subventie:
4751 = 7584
"Subventii "Venituri din subventii
guvernamentale pentru investitii" pentru investitii"
Din punct de vedere fiscal, conform art. 24 alin. (11) lit. a) din Codul fiscal, amortizarea fiscala se calculeaza incepand cu luna urmatoare celei in care mijlocul fix amortizabil se pune in functiune.
Conform punctului 70^2 din Normele metodologice date in aplicarea art. 24 din Codul fiscal, pentru perioada in care mijloacele fixe amortizabile nu sunt utilizate cel putin pe o perioada de o luna, recuperarea valorii fiscale ramase neamortizate se efectueaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.