Vom prezenta, prin cele ce urmeaza, cazul unei fundatii care primeste ca sponsorizare unele servicii de curierat. Vom vedea prin ce monografie contabila se inregistreaza aceasta sponsorizare, precum si care va fi monografia pentru descarcarea acestor servicii.
Solutia consultantului:
Organizarea contabilitatii fundatiilor este reglementata prin OMFP 1969/2007 privind aprobarea reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial publicat in M.Of. nr. 846 bis din 10 decembrie 2007. Acest act normativ a fost modificat si completat ulterior prin OMFP 2869/2010.
Reglementarile contabile privind organizarea contabilitatii in partida dubla sunt cuprinse in Anexa nr. 1 la acest ordin.
Primirea veniturilor din sponsorizari se evidentiaza in creditul contului 733 "Venituri din donatii si sume sau bunuri primite prin sponsorizare", analitic 7332 "Venituri din sumele sau bunurile primite prin sponsorizare". Acest cont este utilizat pentru veniturile obtinute din activitati fara scop patrimonial.
Pentru

Examen Consultant Fiscal 2025

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Manual de politici contabile - Stick USB
La sfarsitul perioadei, contul 7332 se debiteaza prin creditul contului 1211 "Excedent sau deficit privind activitatile fara scop patrimonial" prin formula 7332 = 1211 astfel incat la sfarsitul lunii, contul 7322 sa nu prezinte sold.
Veniturile din prestari servicii sunt venituri din activitati economice care se inregistreaza similar veniturilor realizate de catre societatile comerciale prin formula 411 "Clienti" = 704 "Venituri din lucrari executate si servicii prestate". Soldul creditor al contului 704 se inchide prin debitare in corespondenta cu creditul contului 1212 " Profit sau pierdere privind activitatile economice".
In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere faptul ca veniturile de natura economica intra in cifra de afaceri a fundatiei, iar depasirea plafonului de 220.000 lei (65.000 euro) din astfel de venituri impune inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent pana pe data de 10 a lunii urmatoare celei in care plafonul a fost depasit. Plafonul se determina pentru fiecare an fiscal care incepe din luna ianuarie.