In randurile de mai jos, avem o institutie de cult fara activitate economica care a tinut evidenta contabila in partida dubla. Vom vedea daca este obligata in aceste conditii sa depuna bilant contabil si daca este corecta tinerea evidentei in partida dubla sau pe viitor trebuie revenit la evidenta in partida simpla,
Organizarea si regimul cultelor, in Romania, se supun Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor - republicata -.
Potrivit legii mentionate:
"Art. 5
(2) Structurile religioase cu personalitate juridica reglementate de prezenta lege sunt cultele si asociatiile religioase, iar structurile fara personalitate juridica sunt gruparile religioase."
Art. 6
(1) Gruparea religioasa este forma de asociere fara personalitate juridica a unor persoane fizice care, fara nicio procedura prealabila si in mod liber, adopta, impartasesc si practica o credinta religioasa.
(2) Asociatia religioasa este persoana juridica de drept privat, constituita in conditiile prezentei legi, formata din persoane fizice care adopta, impartasesc si practica aceeasi credinta religioasa.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Examen Consultant Fiscal 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea verde a contabilitatii
Art. 8
(1) Cultele recunoscute sunt persoane juridice de utilitate publica. Ele se organizeaza si functioneaza in baza prevederilor constitutionale si ale prezentei legi, in mod autonom, potrivit propriilor statute sau coduri canonice."
Structurile religioase organizeaza contabilitatea protrivit reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 1969/2007.
In cadrul acestui ordin, in anexa nr. 1 sunt cuprinse Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, iar in anexa ne. 2 sunt prevazute Reglementarile contabile privind organizarea si conducerea si organizarea contabilitatii in partida simpla de catre persoanele juridice fara scop patrimonial.
Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial prevad la punctul 1 alin. (3):
"3) Prezentele reglementari se aplica pentru activitatile fara scop patrimonial, activitatile cu destinatie speciala si activitatile economice desfasurate, potrivit legii, de catre asociatii, fundatii sau alte organizatii de acest fel, partide politice, patronate, organizatii sindicale, culte religioase, precum si pentru altele asemenea infiintate in baza unor legi speciale in scopul desfasurarii de activitati fara scop patrimonial, care au obligatia, potrivit legii, sa conduca contabilitatea in partida dubla si sa intocmeasca situatii financiare anuale."
Dar, presupunem ca nu sunteti cult religios, deoarece in Romania sunt recunoscute 18 culte religioase, potrivit Legii nr. 489/20006.
Reglementarile contabile privind organizarea si conducerea contabilitatii in partida simpla de catre persoanele juridice fara scop patrimonial prevad:
"1.Categoriile de persoane juridice fara scop patrimonial care pot organiza si conduce contabilitatea in partida simpla, sunt urmatoarele:
a) unitatile de cult;
2.Au obligatia de a organiza si conduce contabilitatea in partida simpla persoanele juridice fara scop patrimonial in al caror act normativ de infiintare exista prevederi exprese in acest sens.
7.Persoanele juridice fara scop patrimonial care conduc contabilitatea in partida simpla nu intocmesc situatii financiare anuale.
8.Pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate, lunar se intocmeste "Situatia soldurilor elementelor de activ si de pasiv" (cod 14-6-30/d), pe baza datelor inscrise si totalizate in fise si jurnale contabile."
Asadar, daca nu sunteti cult religios - caz in care ati fi avut obligatia aplicarii reglementarilor contabile in partida dubla (prevazute in anexa nr. 1 la Ordinul 1969/2007), inclusiv intocmirea bilantului de final de an - sau daca nu sunteti persoana juridica de interes public si daca nu sunteti obligat sa conduceti contabilitatea in partida dubla, puteti conduce contabilitatea in partida simpla, fara a intocmi bilant de final de an.
Obligativitatea de a conduce evidenta contabila in partida simpla revine acelor persoane juridice fara scop patrimonial in al caror act normativ de infiintare exista prevederi experese in acest sens.
Daca doriti sa tineti contabilitatea in partida dubla, atunci sunteti obligat sa intocmiti si sa depuneti si bilant contabil.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal