email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asociatie fara scop patrimonial. Cum procedam in ce priveste organizarea contabilitatii?

fara scop patrimonialongasociatiedeclaratia 101inregistrari contabile

In analiza de mai jos, avem ca exemplu o asociatie fara scop patrimonial infiintata in conformitate cu prevederile OG 26/2000 avand ca scop formarea si dezvoltarea personala a copiilor si tinerilor, promovarea si sprijinirea familiei, formarea profesionala a tinerilor si adultilor a primit ca donatie de la persoane juridice si persoane fizice sume de bani pe care le-a folosit pentru a ajuta persoane fizice cu situatie materiala modesta cu alimente si imbracaminte.

1) Asociatia va tine evidenta contabila in partida simpla sau dubla? Este obligata sa se inregistreze ca platitoare de impozit pe profit?
2) Are obligatia de a depune declaratia 100 la trimestru sau depune doar doar 101?
3) Ce inregistrari contabile ar trebui sa efectueze pentru facturile primite pentru alimentele si imbracamintea donata?


1 ) Contabilitatea unui ONG se organizeaza conform Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin OMFP 1969/2007.
 
Potrivit prevederilor art. 1 alin (2) , reglementarile contabile sunt obligatorii pentru asociatii, fundatii sau alte organizatii de acest fel, partide politice, patronate, organizatii sindicale, culte religioase, precum si pentru alte persoane juridice infiintate in baza unor legi speciale, in scopul desfasurarii de activitati fara scop patrimonial, care au obligatia, potrivit legii, sa conduca contabilitatea in partida dubla si sa intocmeasca situatii financiare anuale.

Categoriile de persoane juridice fara scop patrimonial care pot organiza si conduce contabilitatea in partida simpla, sunt urmatoarele:
   a) unitatile de cult;
   b) asociatiile de proprietari.


 
Au obligatia de a organiza si conduce contabilitatea in partida simpla persoanele juridice fara scop patrimonial in al caror act normativ de infiintare exista prevederi exprese in acest sens.
Asadar, asociatia va tine evidenta in partida dubla. In situatia in care obtineti numai venituri din activitati fara scop patrimonial  , legea nu prevede clar  obligatia depunerii  declaratiei privind impozitul pe profit, drept urmare parerile in aceasta speta sunt diferite.

Insa, legea prevede clar ca persoanele juridice romane,  cu exceptiile prevazute la alin. (2)  sunt platitoare de impozit pe profit conform prevederilor art. 13 alin. (1) din Codul fiscal.
 
Pentru anumite  persoane juridice romane, in speta organizatiilor nonprofit, organizatiilor sindicale, organizatiilor patronale, se prevad reguli speciale de impozitare la  art. 15 alin. (2) din Codul fiscal, privind veniturile neimpozabile.

Potrivit prevederilor art. 41 alin. (5)  lit. a)  ,  persoanele juridice romane prevazute la art. 15 au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit, anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul, cu exceptia celor care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5), care au obligatia sa depuna declaratia si sa plateasca impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv pana la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat;

La acest articol nu se prevede vro exceptie  privind nedeclararea impozitului pe profit, infara celor prevazute la alineatul 6, in care nu va incadrati.
 
Din prevederile mai sus mentionate rezulta ca in situatia in care  datorati impozit trebuie declarat si platit. Pe site ANAF , exista Ghidul obligatiilor fiscale ale asociatiilor de proprietari , din care rezulta ca doar in cazul obtinerii de venituri impozabile , asociatiile trebuie sa depuna declaratia privind  impozitul pe profit.

Din OANAF 3386/2016 , rezulta clar ca contribuabilii prevazuti la art. 41 alin. (5) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, depun declaratia privind impozitul pe profit inclusiv in situatia in care inregistreaza numai venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit titlului II "Impozitul pe profit" din acelasi act normativ.

Asadar, aveti obligatia sa va inregistrati ca platitor de impozit pe profit in vectorul fiscal prin depunerea formularului 010 si sa  depuneti declaratia 101 , pe zero.

2) Se va depune numai declaratia privind impozitul pe profit 101, anual,  pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul , conform prevederilor art. 41 alin. (5)  lit. a)  din Codul fiscal. Nu se depune declaratia 100.

3) Contabilitatea veniturilor persoanei juridice fara scop patrimonial se tine distinct pe feluri de activitati, respectiv activitati fara scop patrimonial, activitati cu destinatie speciala potrivit legii si activitati economice, iar in cadrul acestora pe feluri de venituri, dupa natura lor.
Cu ajutorul contului  733 "Venituri din donatii si sume sau bunuri primite prin sponsorizare" se tine evidenta veniturilor din donatii si din sponsorizari privind activitatile fara scop patrimonial.

Contul 733 "Venituri din donatii si sume sau bunuri primite prin sponsorizare" se va credita cu :
-  cu valoarea la pret de inregistrare a materiilor prime, materiale consumabile ( alimente , imbracaminte)  primite cu titlu gratuit.
-  cu sumele incasate in contul de disponibil reprezentand donatii si sponsorizari primite;
  - cu sumele incasate in numerar reprezentand donatii si sponsorizari primite.
    %            =733
301,302
5121, 5311

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fara scop patrimonialongasociatiedeclaratia 101inregistrari contabile


Data aparitiei: 03 Februarie 2017

Votati articolul "Asociatie fara scop patrimonial. Cum procedam in ce priveste organizarea contabilitatii?":
Rating:

Nota: 3.68 din 5 din 17 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X