In analiza de mai jos, avem ca exemplu o asociatie fara scop patrimonial infiintata in conformitate cu prevederile OG 26/2000 avand ca scop formarea si dezvoltarea personala a copiilor si tinerilor, promovarea si sprijinirea familiei, formarea profesionala a tinerilor si adultilor a primit ca donatie de la persoane juridice si persoane fizice sume de bani pe care le-a folosit pentru a ajuta persoane fizice cu situatie materiala modesta cu alimente si imbracaminte.
1) Asociatia va tine evidenta contabila in partida simpla sau dubla? Este obligata sa se inregistreze ca platitoare de impozit pe profit?
2) Are obligatia de a depune declaratia 100 la trimestru sau depune doar doar 101?
3) Ce inregistrari contabile ar trebui sa efectueze pentru facturile primite pentru alimentele si imbracamintea donata?
- Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
1 ) Contabilitatea unui ONG se organizeaza conform Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin OMFP 1969/2007.
Potrivit prevederilor art. 1 alin (2) , reglementarile contabile sunt obligatorii pentru asociatii, fundatii sau alte organizatii de acest fel, partide politice, patronate, organizatii sindicale, culte religioase, precum si pentru alte persoane juridice infiintate in baza unor legi speciale, in scopul desfasurarii de activitati fara scop patrimonial, care au obligatia, potrivit legii, sa conduca contabilitatea in partida dubla si sa intocmeasca situatii financiare anuale.
Categoriile de persoane juridice fara scop patrimonial care pot organiza si conduce contabilitatea in partida simpla, sunt urmatoarele:
a) unitatile de cult;
b) asociatiile de proprietari.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Au obligatia de a organiza si conduce contabilitatea in partida simpla persoanele juridice fara scop patrimonial in al caror act normativ de infiintare exista prevederi exprese in acest sens.
Asadar, asociatia va tine evidenta in partida dubla. In situatia in care obtineti numai venituri din activitati fara scop patrimonial , legea nu prevede clar obligatia depunerii declaratiei privind impozitul pe profit, drept urmare parerile in aceasta speta sunt diferite.
Insa, legea prevede clar ca persoanele juridice romane, cu exceptiile prevazute la alin. (2) sunt platitoare de impozit pe profit conform prevederilor art. 13 alin. (1) din Codul fiscal.
Pentru anumite persoane juridice romane, in speta organizatiilor nonprofit, organizatiilor sindicale, organizatiilor patronale, se prevad reguli speciale de impozitare la art. 15 alin. (2) din Codul fiscal, privind veniturile neimpozabile.
Potrivit prevederilor art. 41 alin. (5) lit. a) , persoanele juridice romane prevazute la art. 15 au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit, anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul, cu exceptia celor care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5), care au obligatia sa depuna declaratia si sa plateasca impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv pana la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat;
La acest articol nu se prevede vro exceptie privind nedeclararea impozitului pe profit, infara celor prevazute la alineatul 6, in care nu va incadrati.
Din prevederile mai sus mentionate rezulta ca in situatia in care datorati impozit trebuie declarat si platit. Pe site ANAF , exista Ghidul obligatiilor fiscale ale asociatiilor de proprietari , din care rezulta ca doar in cazul obtinerii de venituri impozabile , asociatiile trebuie sa depuna declaratia privind impozitul pe profit.
Din OANAF 3386/2016 , rezulta clar ca contribuabilii prevazuti la art. 41 alin. (5) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, depun declaratia privind impozitul pe profit inclusiv in situatia in care inregistreaza numai venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit titlului II "Impozitul pe profit" din acelasi act normativ.
Asadar, aveti obligatia sa va inregistrati ca platitor de impozit pe profit in vectorul fiscal prin depunerea formularului 010 si sa depuneti declaratia 101 , pe zero.
2) Se va depune numai declaratia privind impozitul pe profit 101, anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul , conform prevederilor art. 41 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal. Nu se depune declaratia 100.
3) Contabilitatea veniturilor persoanei juridice fara scop patrimonial se tine distinct pe feluri de activitati, respectiv activitati fara scop patrimonial, activitati cu destinatie speciala potrivit legii si activitati economice, iar in cadrul acestora pe feluri de venituri, dupa natura lor.
Cu ajutorul contului 733 "Venituri din donatii si sume sau bunuri primite prin sponsorizare" se tine evidenta veniturilor din donatii si din sponsorizari privind activitatile fara scop patrimonial.
Contul 733 "Venituri din donatii si sume sau bunuri primite prin sponsorizare" se va credita cu :
- cu valoarea la pret de inregistrare a materiilor prime, materiale consumabile ( alimente , imbracaminte) primite cu titlu gratuit.
- cu sumele incasate in contul de disponibil reprezentand donatii si sponsorizari primite;
- cu sumele incasate in numerar reprezentand donatii si sponsorizari primite.
% =733
301,302
5121, 5311
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal