Organizatiile non-profit (ONG) se inregistreaza fiscal prin depunere Formularului 010 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica. Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii si se depune in termen de 30 de zile de la data infiintarii potrivit legii. Declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior, in termen de 15 zile de la data producerii acestora.
In vederea inregistrarii fiscale a unei asociatii, fundatii, sindicat, federatie sau alta organizatie non-profit, contribuabilii trebuie sa depuna Formularul 010 - declaratie de inregistrare fiscala/ declaratie de mentiuni pentru persoanele juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica , insotit de urmatoarele acte doveditoare:
- hotararea judecatoreasca definitiva (se confirma copia cu originalul);
- certificat de inscriere a persoanei juridice fara scop patrimonial in Registrul asociatiilor si fundatiilor (anexa II);
- statutul si/sau actul constitutiv;
- dovada detinerii sediului pentru asociatie: contract vanzare-cumparare, inchiriere, comodat.
Persoanele juridice fara scop patrimonial organizeaza si conduc contabilitatea conform Legii 82/1991 si au obligatia de a intocmi situatii financiare anuale. Acestea aplica Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial aprobate prin OMFP 1969/2007. Pentru activitatile economice desfasurate, potrivit legii, aceste reglementari se completeaza, dupa caz, cu Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014.
Organizatiile care desfasoara activitati economice sunt persoane impozabile din punct de vedere al taxei pe valoare aduagata. Acestora le revin toate obligatiile declarative prevazute de
Cartea verde a contabilitatii
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Daca au calitatea de angajator, organizatiile declara veniturile salariale prin formularul 112 - Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
Daca datoreaza impozit pe profit conform Titlului II din Codul fiscal organizatiile declara impozitul prin Formularele 100 si 101. In cazul acestor entitati declaratia privind impozitul pe profit – Formular 101, se depune pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.
Organizatiile non-profit depun Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat – Formular 100 daca le revin, potrivit legislatiei in vigoare, obligatiile declarative si de plata pentru impozitele si taxele ce fac obiectul declaratiei. Pentru obligatiile si taxele cuprinse in vectorul fiscal atasat contribuabilului formularul se si in situatia in care in perioada de raportare nu au rezultat sume datorate/de plata/de restituit. Categoriile de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent, care se inscriu in vectorul fiscal sunt:
a) taxa pe valoarea adaugata;
b) impozitul pe profit;
c) impozitul pe veniturile microintreprinderilor;
d) accizele;
e) impozitul la titeiul din productia interna;
f) impozitul pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor;
g) contributia pentru asigurari sociale de sanatate;
h) contributia de asigurari pentru somaj;
i) contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale;
j) contributia de asigurari sociale;
k) contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;
l) contributia pentru concedii si indemnizatii;
m) redeventele miniere;
n) redeventele petroliere;
o) contributia pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii;
p) impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural;
q) impozitul asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale;
r) impozitul pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale;
s) impozitul pe constructii;
s) taxa de autorizare/taxa de licenta din domeniul jocurilor de noroc.