email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum procedam pentru inchiderea contului 117 in cazul unei sucursale?

ProceduriInregistrari si Politici Contabileinchiderea contuliu 117sucursalainregistrari contabile


Vom analiza mai jos cazul unei firme din UE care are deschisa o sucursala in Romania. Vom vedea care este modalitatea de inchidere a soldului contului 481 exprimat in valuta (euro) care genereaza prin reevaluare diferente valutare favorabile/nefavorabile in functie de variatia cursului valutar.

De asemenea, vom stabili care este modalitatea de inchidere/repartitie a rezultatului anual al sucursalei reflectat la inceputul fiecarui an (profit/pierdere).

In plus, vom stabili daca la inceputul anului se poate inchide soldul creditor al contului 117 cu soldul debitor al contului 481 transferand astfel rezultatul sucursalei din Romania la societatea-mama din strainatate, dupa aprobarea si depunerea Raportarilor contabile anuale.

Solutia consultantului:

Potrivit art. 43 din Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sucursalele sunt dezmembraminte fara personalitate juridica ale societatilor comerciale si se inregistreaza, inainte de inceperea activitatii lor, in registrul comertului din judetul in care vor functiona.

Asadar, sucursalele reprezinta dezmembraminte fara personalitate juridica ale unei societati comerciale. Din punct de vedere juridic si contabil, sucursala nu are capital social si nu distribuie dividende, transferul profiturilor, veniturilor sau cheltuielilor intre societatea mama si sucursala se inregistreaza prin intermediul contului 481 "Decontari intre unitate si subunitati".

Evidenta contabila se tine, conform prevederilor OMFP 3055/2009, prin utilizarea ct. 481" Decontari intre unitate si subunitati" care este un cont bifunctional. Prin acest cont se efectueaza transferul profiturilor, al banilor, veniturilor sau cheltuielilor intre societatea mama si sediul permanent.  

Potrivit prevederilor din  reglementarile contabile, contul 481 "Decontari intre unitate si subunitati" este un cont bifunctional.
    
In debitul contului 481 "Decontari intre unitate si subunitati" se inregistreaza:
   - valori materiale si banesti transferate subunitatilor (in contabilitatea unitatii) sau unitatii (in contabilitatea subunitatii) (301, 302, 303, 341, 361, 371, 381, 512, 531).
    
In creditul contului 481 "Decontari intre unitate si subunitati" se inregistreaza:

   - valori materiale si banesti primite de unitate de la subunitati (in contabilitatea unitatii) sau cele primite de subunitate de la unitate (in contabilitatea subunitatilor) (301, 302, 303, 341, 361, 371, 381, 512, 531).
    
Soldul debitor al contului reprezinta sumele de incasat, iar soldul creditor, sumele datorate pentru operatiuni din cadrul unei entitati cu subunitati fara personalitate juridica.
Dupa cum se observa contul 481 "Decontari intre unitate si subunitati" nu are corespondenta cu contul 117 "Rezultat reportat" Sucursala este lipsita de patrimoniu si nu poate lua decizii referitoare la repartizarea profitului.

Inregistrarea contabila a virarii sumelor din profitul net catre societatea mama se face, prin formula contabila:
            481             =                  5124

"Decontari intre unitate                Conturi la banci in valuta"
si subunitati"

In situatia in care veti inregistra:

117=481, va rezulta un sold creditor al contului 481, reprezentand sumele datorate entitatii. Astfel, veti ajunge la inregistrarea mentionata mai sus.Deasemenea in cazul reevaluarii soldului 481, acesta se va inchide tot in corespondenta cu contul 5124 "Conturi la banci in valuta"

In concluzie, inchiderea contului 481 "Decontari intre unitate si subunitati" se realizeaza prin debitarea/creditarea conturilor mentionate mai sus.In contextul prevederilor actului normativ, nu sunt prevazute alte precizari cu privire la spetele mentionate de dvs.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabileinchiderea contuliu 117sucursalainregistrari contabile


Data aparitiei: 12 Iunie 2013

Votati articolul "Cum procedam pentru inchiderea contului 117 in cazul unei sucursale?":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X