email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acoperirea pierderii contabile si repartizarea profitului ramas pentru dividende

Taxe si Impoziteacoperirea pierderii contabilerepartizare profitOMFP 40/2013dividende


In cele ce urmeaza, analizam cazul unei societati care are in rezultatul reportat profit si care in anul 2012 inregistreaza o pierdere contabila mai mica decat sold creditor 117. Vom vedea astfel daca in Hotararea AGA pentru depunerea situatiilor financiare se poate stabili ca pierderea anului 2012 sa ramane neacoperita pana la o noua Hotarare AGA sau daca societatea este obligata sa acopere pierderea din 2012 din profiturile anilor precedenti.

In schimb, daca nu e obligata la acoperirea pierderii, se va stabili daca se pot distribui in viitor dividende din profiturile anilor precedenti.

Solutia consultantului:

Potrivit dispozitiilor Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale OMFP 3055/2009 rezultatul definitiv al exercitiului se stabileste anual si reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere.

Pierderea contabila este suma inregistrata in soldul debitor al contului 121" Profit si pierdere", respectiv contul 117 "Rezultatul reportat".

Pierderea contabila se acopera din:

- profitul exercitiului financiar incheiat,

- profitul contabil reportat,

- rezervele constituite din profitul net,

- capital social si din alte resurse financiare proprii.

Pierderea contabila nu are o limita de timp in care poate fi acoperita.

Dupa aprobarea situatiilor financiare anuale de catre adunarea generala a actionarilor, pierderea evidentiata se preia in exercitiul urmator in rezultatul reportat prin efectuarea urmatoarei inregistrari:

            117                                         =                      121

 "Repartizarea profitului"                  "Rezultatul reportat "

In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.

Impreuna cu situatiile financiare anuale trebuie publicata propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile.

Distribuirea profitului sau acoperirea pierderii contabile se prezinta in notele explicative.

Potrivit dispozitiilor OMFP 3055/2009
pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile ulterioare (pct. 304), in notele explicative trebuie sa se prezinte separat propunerea de repartizare a profitului net pe destinatii, astfel:

    a) sumele repartizate la rezerve;

    b) sumele repartizate pentru acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti;

    c) dividende;

    d) alte repartizari.

In "Nota 3 - Repartizarea profitului", administratorul societatii trebuie sa prezinte destinatia profitului, inclusiv pentru acoperirea pierderii contabile (dividendele reprezinta a treia optiune, dupa acoperirea pierderii contabile).

Potrivit dispozitiilor OMFP 40/2013 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, soldul ct. 117 "Rezultatul reportat" poate fi debitor sau creditor, indiferent pe cate analitice este desfasurat. Rezulta ca daca pana in anul 2012 "ct. 117" avea sold creditor si in anul 2012 are sold debitor, rezultatul final este dat de diferenta dintre cele doua, in speta un rezultat pozitiv dupa acoperirea pierderii din anul 2012.

Acest rezultat pozitiv, ramas nerepartizat in ct. 117 i se poate da orice destinatie legala dupa acoperirea pierderilor contabile. Sumele reprezentand profit contabil nerepartizat pot fi distribuite oricand pe baza hotararii adunarii generale, legal constituita.

Nu se pot distribui dividende inainte de recuperarea pierderii contabile deoarece se incalca si prevederile Legii societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care dispun ca repartizarea dividendelor se efectueaza numai din profituri reale.de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impoziteacoperirea pierderii contabilerepartizare profitOMFP 40/2013dividende

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 29 Aprilie 2013


Votati articolul "Acoperirea pierderii contabile si repartizarea profitului ramas pentru dividende":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 8 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 29 Aprilie 2013 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X