In cele ce urmeaza, analizam cazul unei societati care are in rezultatul reportat profit si care in anul 2012 inregistreaza o pierdere contabila mai mica decat sold creditor 117. Vom vedea astfel daca in Hotararea AGA pentru depunerea situatiilor financiare se poate stabili ca pierderea anului 2012 sa ramane neacoperita pana la o noua Hotarare AGA sau daca societatea este obligata sa acopere pierderea din 2012 din profiturile anilor precedenti.
In schimb, daca nu e obligata la acoperirea pierderii, se va stabili daca se pot distribui in viitor dividende din profiturile anilor precedenti.
Solutia consultantului:
Potrivit dispozitiilor Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale OMFP 3055/2009 rezultatul definitiv al exercitiului se stabileste anual si reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere.
Pierderea contabila este suma inregistrata in soldul debitor al contului 121" Profit si pierdere", respectiv contul 117 "Rezultatul reportat".

Examen Consultant Fiscal 2025

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Pierderea contabila se acopera din:
- profitul exercitiului financiar incheiat,
- profitul contabil reportat,
- rezervele constituite din profitul net,
- capital social si din alte resurse financiare proprii.
Pierderea contabila nu are o limita de timp in care poate fi acoperita.
Dupa aprobarea situatiilor financiare anuale de catre adunarea generala a actionarilor, pierderea evidentiata se preia in exercitiul urmator in rezultatul reportat prin efectuarea urmatoarei inregistrari:
117 = 121
"Repartizarea profitului" "Rezultatul reportat "
In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.
Impreuna cu situatiile financiare anuale trebuie publicata propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile.
Distribuirea profitului sau acoperirea pierderii contabile se prezinta in notele explicative.
Potrivit dispozitiilor OMFP 3055/2009
pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile ulterioare (pct. 304), in notele explicative trebuie sa se prezinte separat propunerea de repartizare a profitului net pe destinatii, astfel:
a) sumele repartizate la rezerve;
b) sumele repartizate pentru acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti;
c) dividende;
d) alte repartizari.
In "Nota 3 - Repartizarea profitului", administratorul societatii trebuie sa prezinte destinatia profitului, inclusiv pentru acoperirea pierderii contabile (dividendele reprezinta a treia optiune, dupa acoperirea pierderii contabile).
Potrivit dispozitiilor OMFP 40/2013 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, soldul ct. 117 "Rezultatul reportat" poate fi debitor sau creditor, indiferent pe cate analitice este desfasurat. Rezulta ca daca pana in anul 2012 "ct. 117" avea sold creditor si in anul 2012 are sold debitor, rezultatul final este dat de diferenta dintre cele doua, in speta un rezultat pozitiv dupa acoperirea pierderii din anul 2012.
Acest rezultat pozitiv, ramas nerepartizat in ct. 117 i se poate da orice destinatie legala dupa acoperirea pierderilor contabile. Sumele reprezentand profit contabil nerepartizat pot fi distribuite oricand pe baza hotararii adunarii generale, legal constituita.
Nu se pot distribui dividende inainte de recuperarea pierderii contabile deoarece se incalca si prevederile Legii societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care dispun ca repartizarea dividendelor se efectueaza numai din profituri reale.