Analizam astazi cazul unei societati de confectii textile care lucreaza in sistem lohn cu parteneri din Comunitate. Societatea inregistreaza la o comanda, de ex. 1000 de bucati, produse care nu corespund standardului calitativ al clientului, in proportie de 1%.
Prestarea de servicii se factureaza pe 990 de bucati, iar cele 10 produse raman in societate, clientul neavand nicio pretentie asupra acestor produse.
Vom stabili, asadar, cum se vor inregistra in contabilitate aceste 10 bucati si cum se pot descarca din gestiune.
Solutia consultantului:
Cadrul legal
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Conform pct. 154 lit. e) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin " OMFP 3055/2009, "in cadrul stocurilor se cuprind si produsele, si anume:
- semifabricatele, prin care se intelege produsele al caror proces tehnologic a fost terminat intr-o sectie (faza de fabricatie) si care trec in continuare in procesul tehnologic al altei sectii (faze de fabricatie) sau se livreaza tertilor;
- produsele finite, adica produsele care au parcurs in intregime fazele procesului de fabricatie si nu mai au nevoie de prelucrari ulterioare in cadrul entitatii, putand fi depozitate in vederea livrarii sau expediate direct clientilor;
- rebuturile, materialele recuperabile si deseurile;"
Astfel cum prevede pct. 50 alin. (1) lit. b) din aceste reglementari contabile, "la data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste la cost de productie pentru bunurile produse in entitate".
Costul de productie al unui bun cuprinde costul de achizitie a materiilor prime si materialelor consumabile si cheltuielile de productie direct atribuibile bunului (pct. 52 alin. (1)).
Astfel, rebuturile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la cost de productie, respectiv valoarea de achizitie a semifabricatului si alte cheltuieli direct atribuibile acestora.
Aplicare la caz
In cazul prezentat de dumneavoastra aceste produse care nu corespund standardului calitativ sunt considerate rebuturi/produse reziduale, se inregistreaza in contabilitate la costul de productie (vezi paragraful anterior) si se valorifica in functie de piata existenta pentru astfel de produse.
In acest caz avem urmatoarele note contabile:
Obtinerea produselor reziduale:
346 "Produse reziduale" = 711 "Variatia stocurilor" Cost de productie
Valorificarea produselor reziduale:
411 "Clienti" = % Pret de valorificare (TVA inclus)
703 "Venituri din vanzarea produselor reziduale"
4427 "TVA-colectata"
si, concomitent, se scad din gestiune produsele livrate:
711 "Variatia stocurilor" = 346 "Produse reziduale" Cost de productie
Daca produsele rezultate intra in categoria "deseuri din material textil" (si atat furnizorul, cat si beneficiarul sunt inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal) atunci ele pot fi vandute conform prevederilor art. 160, pgf. 2, lit.a), pct. 3 din Codul Fiscal, aplicand masurile de simplificare.
In acest caz avem urmatoarele note contabile:
411 "Clienti" = 703 "Venituri din vanzarea produselor reziduale" Pret de valorificare
si, concomitent, se scad din gestiune produsele livrate:
711 "Variatia stocurilor" = 346 "Produse reziduale" Cost de productie