De la 01.01.2016, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, numarul operatiunilor pentru care se aplica masurile de simplificare in domeniul TVA a crescut substantial.
Acestea se regasesc la articolul articolul 331, cele mai des intalnite fiind:
- Livrarea de deseuri feroase si neferoase, de rebuturi feroase si neferoase, inclusiv produse semifinite rezultate din prelucrarea, fabricarea sau topirea acestora;
- Livrarea de deseuri de materiale reciclabile si materiale reciclabile uzate constand in hartie, carton, material textil, cabluri, cauciuc, plastic, cioburi de sticla si sticla;
- Livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase;
- Livrarea de cereale si plante tehnice, inclusiv seminte oleaginoase si sfecla de zahar, care nu sunt in principiu destinate ca atare consumatorilor finali (se aplica pana la data de 31 decembrie 2018 inclusiv);
- Constructiile, partile de constructie si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune.
Conditii pentru a se putea aplica masurile de simplificare
Legea 227/2015 privind Codul fiscal stabileste ca o conditie obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA in Romania.
De asemenea, taxarea inversa poate fi aplicata doar pentru operatiunile realizate in interiorul tarii.
Normele de aplicare a Codului fiscal stabilesc ca taxarea inversa reprezinta o modalitate de simplificare a platii taxei. In acest sens, nu are loc nicio plata de TVA intre furnizorul si beneficiarul unor livrari, acesta din urma fiind cel care datoreaza, pentru operatiunile efectuate, taxa aferenta intrarilor. In plus, acesta are posibilitatea sa deduca taxa.
In acest sens, pentru simplificarea platii taxei, trebuie ca facturile emise de furnizor sa nu aiba inscrise TVA (inclusiv pentru avansuri), ci doar mentiunea "taxare inversa".
TVA va fi calculata de catre beneficiar si inregistrata ca taxa colectata si taxa deductibila in decontul de TVA. Acesta va efectua in cursul perioadei fiscale inregistrarea 4426 = 4427, cu suma taxei aferente.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
In cazul in care un operator economic nu aplica masurile de simplificare obligatorii, cu alte cuvinte furnizorul emite o factura cu TVA pentru operatiunile prevazute la articolul 331 si nu inscrie mentiunea "taxare inversa" in factura respectiva, iar beneficiarul deduce taxa inscrisa, acesta isi pierde dreptul de deducere pentru achizitia respectiva de bunuri sau servicii.