Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Vanzarea deseurilor metalice. Cum facturam si ce obligatii avem catre Fondul de mediu

Data aparitiei: 07 Octombrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
deseurifondul de mediuregim taxare inversatvacodul fiscalcolectorvalorificator autorizat

Vanzarea deseurilor feroase si neferoase, rebuturilor feroase si neferoase, inclusiv produselor semifinite rezultate din prelucrarea, fabricarea sau topirea acestora este o operatiune supusa masurilor de simplificare prevazute la art. 331 din Codul fiscal. Masurile de simplificare se aplica doar in masura in care atat furnizorul, cat si beneficiarul sunt inregistrati in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal.

Astfel, pentru livrarile pe teritoriul Romaniei, o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA va emite factura cu TVA colectata, daca livrarea se efectueaza catre o persoana neinregistrata in scopuri de TVA iar pentru livrarile catre persoane inregistrate in scopuri de TVA va emite factura in regim de taxare inversa. Taxarea inversa reprezinta o modalitate de simplificare a platii taxei. Prin aceasta nu se efectueaza nicio plata de TVA intre furnizorul si beneficiarul livrarii, acesta din urma datorand, pentru operatiunile efectuate, taxa aferenta intrarilor si avand posibilitatea, in principiu, sa deduca respectiva taxa. Furnizorul emite facturile fara sa inscrie TVA aferenta.

In coloana aferenta taxei pe valoare adaugata se inscrie mentiunea "taxare inversa". Beneficiarul calculeaza taxa pe valoare adaugata aferenta si o inregistreaza, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de TVA – Formular 300. Colectarea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor. Din punct de vedere contabil, beneficiarul inregistreaza in cursul perioadei fiscale in care taxa este exigibila suma taxei aferente in urmatoarea formula contabila: 4426 = 4427.

Pentru veniturile din vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii detinatorii bunurilor, persoane fizice sau juridice, care nu au calitatea de colector si/sau de valorificator autorizat sunt obligati la plata unei contributiei catre Fondul pentru mediu, in cuantum de 3% din veniturile realizate .Baza de calcul la care se aplica contributia de 3% reprezinta valoarea de vanzare a deseurilor metalice feroase si neferoase si a bunurilor destinate dezmembrarii, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.

Vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii, de catre generatorii deseurilor, respectiv de catre detinatorii bunurilor destinate dezmembrarii, persoane juridice, catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor se face pe baza de factura, cu evidentierea distincta a contributiei de 3% si cu retinerea acesteia.

Obligatia de a calcula, de a retine, de a declara si de a vira la Fondul pentru mediu contributia de 3% din veniturile realizate din vanzarea de deseuri metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii, revine operatorilor economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor.


Astfel, contributia de 3% nu se declara si nu se vireaza de catre persoana care efectueaza vanzarea deseurilor metalice ci se retine prin stopaj la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor, si se vireaza la Fondul pentru mediu lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X