email
Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Este in Monitor! A fost prelungit termenul limita pe care il au ONG-urile pentru depunerea Declaratiei privind beneficiarii reali

Este in Monitor! A fost prelungit termenul limita pe care il au ONG-urile pentru depunerea Declaratiei privind beneficiarii reali
declaratie beneficiar realongoug 292020

UPDATE in 25 august 2020 Prin OUG nr. 142/2020 a fost prelungit termenul pe care il au ONG-urile pentru depunerea Declaratiei privind beneficiarii reali. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 771 din 24 august 2020.

Pentru anul 2020, termenul limita de depunere este 1 noiembrie, la fel ca in cazul societatilor.

Amintim ca Ordonanta de Urgenta nr. 29/2020 a prelungit cu 3 luni de la data incetarii starii de urgenta termenul pentru depunerea Declaratiei privind beneficiarii reali.

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 70/2020 fusese extins doar termenul de depunere a declaratiei pana pe 1 noiembrie 2020 doar pentru societatile comerciale pana acum.
 

Ordonanta de urgenta nr. 142/2020: textul actului normativ

Denumirea completa: Ordonanta de urgenta nr. 142/2020 pentru prelungirea termenelor privind depunerea unor documente prevazute in sarcina asociatiilor si fundatiilor


Avand in vedere faptul ca la data de 18 iulie 2019 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, care transpune Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European si a Consiliului privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finantarii terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European si al Consiliului si de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European si a Consiliului si a Directivei 2006/70/CE a Comisiei, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 5 iunie 2015,

tinand cont de faptul ca prin acest act normativ au fost reglementate, printre altele, o serie de masuri legislative cu privire la identificarea beneficiarului real al societatilor si al persoanelor juridice fara scop lucrativ, conceptia actului normativ fiind una unitara, atat in privinta declaratiei si a termenului de depunere, cat si a intregului set de masuri sanctionatoare, iar termenele pentru declararea beneficiarului real, precum si pentru indeplinirea celorlalte obligatii instituite atat pentru asociatii si fundatii, cat si pentru societati au fost stabilite initial la 12 luni de la intrarea in vigoare a Legii nr. 129/2019, termene prelungite, in mod unitar, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare, cu modificarile ulterioare, cu 3 luni de la data incetarii starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, pe durata starii de urgenta depunerea acestei declaratii fiind suspendata,

in conditiile in care, ulterior, prin Ordonanta de urgenta Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor masuri, incepand cu data de 15 mai 2020, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, precum si a altor acte normative, termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real a fost prelungit doar pentru societati, pana la data de 1 noiembrie 2020,

avand in vedere faptul ca masura prelungirii termenului luata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2020 a avut un efect benefic pentru destinatarii normei, oferindu-le acestora o perioada mai mare de timp pentru a se conforma obligatiilor referitoare la beneficiarul real, se impune promovarea unei masuri legislative similare cu privire la persoanele juridice fara scop lucrativ, care sa vina in sprijinul mediului asociativ, care sa elimine aceasta discriminare si sa mentina un regim juridic unitar cu cel al societatilor, in special in contextul epidemiologic (dinamic) actual, tinand cont si de faptul ca Romania se afla in continuare in stare de alerta din cauza pandemiei cauzate de noul coronavirus.

Nu in ultimul rand, tinand cont de faptul ca sanctiunea neindeplinirii obligatiilor de completare a documentelor conform cerintelor prevazute la art. 6, 7, 16 si 17 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru asociatii si fundatii, este dizolvarea prin hotarare judecatoreasca, la cererea Ministerului Public sau a oricarei alte persoane interesate, in conditiile actului normativ mai sus mentionat,

pentru evitarea acestor consecinte negative se impune modificarea in regim de urgenta a cadrului legal, fiind vorba de o situatie extraordinara a carei reglementare nu poate fi amanata.

In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Articol unic. -

(1) Pentru anul 2020, termenul pana la care se depune declaratia privind beneficiarul real, prevazut la art. 344 alin. (4) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, este 1 noiembrie 2020.

(2) Termenul prevazut la alin. (1) se aplica si obligatiei de completare a documentelor potrivit cerintelor prevazute la art. 6, 7, 16 si 17 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum au fost stabilite prin art. 63 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare.

Notiunea de beneficiar real este definita la art. 4 alin. 1 din Legea 129/2019, prin beneficiar real intelegandu-se orice persoana fizica ce detine sau controleaza in cele din urma clientul si/sau persoana fizica in numele caruia/careia se realizeaza o tranzactie, o operatiune sau o activitate. In functie de categoria de persoane/constructii juridice (societati, fiducii, fundatii, asociatii etc.), la alin. 2 al art. 4 din Legea 129/2019 sunt aduse clarificari in ceea ce priveste persoana/categoriile de persoane ce pot fi considerati beneficiari reali.
 

Prevederi de retinut!

Articolul 34^4. – (1) Anual sau ori de cate ori intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, asociatia sau fundatia are obligatia de a comunica Ministerului Justitiei datele de identificare ale beneficiarului real, in vederea inregistrarii actualizarii evidentei privind beneficiarii reali ai asociatiilor si fundatiilor.
 
(2) In acest scop, consiliul director al asociatiei sau fundatiei imputerniceste o persoana fizica pentru a comunica, printr-o declaratie pe propria raspundere, incheiata in forma autentica, datele de identificare ale beneficiarului real.
 
(3) Declaratia anuala prevazuta la alin. (1) se comunica Ministerului Justitiei pana la data de 15 ianuarie.
 
(4) Daca intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaratia prevazuta la alin. (1) se depune in termen de 30 zile de la data la care aceasta a intervenit.

Declaratia se comunica Ministerului Justitiei de catre o persoana imputernicita de catre consiliul director al asociatiei sau fundatiei si trebuie incheiata in forma autentica.

In cazul nerespectarii acestei obligatii, se pot primi amenzi care ajung pana la 5.000 de lei. Mai rau de atat, se poate chiar dizolva asociatia sau fundatiei, in functie de numarul de abateri la care te afli. Si autoritatile nu vor astepta ca acestea sa se inmulteasca, ci vor actiona de la a doua abatere mai drastic.

 

de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratie beneficiar realongoug 292020

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 25 August 2020


Votati articolul "Este in Monitor! A fost prelungit termenul limita pe care il au ONG-urile pentru depunerea Declaratiei privind beneficiarii reali":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Monografie contabila

Intrebare: Buna ziua,
Am o factura cu urmatoarele produse:
-aparat gard electric;
- fir gard;
- mâner poarta;
- izolatori
Valoarea totala a facturii este 1272 lei.
Ma puteti ajuta cu monografia contabila?


Multumesc anticipat.

Raspuns: Avand in vedere prevederile O.M.F.P. nr. 3055/2009 cu modificarile si completarile ulterioare in...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 25 August 2020 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 4 + 4 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la monografiile contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X