email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Companiile de stat NU vor mai fi scutite de la depunerea Declaratiei de beneficiar real. Modificari in Legea 129/2019

Companiile de stat NU vor mai fi scutite de la depunerea Declaratiei de beneficiar real. Modificari in Legea 129/2019
declaratia beneficiar reallegea 129/2019companii de stat

Companiile de stat nu vor mai fi exceptate de la obligatia depunerii Declaratiei de beneficiar real, potrivit OUG 123/2022 care modifica Legea 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative. 

Pana acum, regiile autonome, companiile si societatile nationale si societatile detinute integral sau majoritar de stat au fost scutite de la obligatia depunerii declaratiei privind beneficiarul real, dupa cum prevede Legea 129/2019. Asadar, companiile de stat au obligatia ca, in termen de 90 de zile, de la data intrarii in vigoare a OUG 123/2022, sa depuna o declaratie privind beneficiarul real. 

Conform documentului de pe site-ul ONPCSP, prin Avizul motivat adoptat la data de 15 iulie 2022, in cauza 2020/2358, Comisia Europeana a constatat ca ”exceptarea referitoare la societatile detinute integral sau majoritar de stat nu este conforma cu articolul 30 din Directiva (UE) 2015/849, astfel cum a fost modificat prin articolul 1 punctul 15 din Directiva (UE) 2018/843” si a concluzionat ca "prin transpunerea incorecta a articolului 30 din Directiva (UE) 2015/849, astfel cum a fost modificat prin articolul 1 punctul 15 din Directiva (UE) 2018/843, Romania nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul dispozitiilor respective”.

Comisia Europeana a invitat Romania sa adopte masurile necesare pentru a se conforma avizului motivat, in termen de doua luni de la primirea acestuia. Neconformarea in termenul va conduce, intr-un timp scurt, la aplicarea in sarcina statului roman a unor sanctiuni. Acest lucru este dovedit de precedentul stabilit la data de 16 iulie 2020, cand Curtea de Justitie a Uniunii Europene a constatat ca Romania nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul articolului 67 din Directiva 2015/849, intrucat nu a adoptat, la expirarea termenului stabilit in avizul motivat din 8 decembrie 2017, actele cu putere de lege si actele administrative necesare pentru a se conforma Directivei (UE) 2015/849 si a obligat Romania la plata catre Comisia Europeana a unei sume forfetare de 3.000.000 de euro.

Aceasta situatie poate fi evitata doar prin adoptarea reglementarilor propuse in procedura de urgenta, iar intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta va demonstra vointa decidentului politic de a asigura respectarea si implementarea corecta a legislatiei Uniunii Europene.
 

OUG 123/2022 - modificari in Legea 129/2019: textul actului normativ

- Conformarea imediata la Avizul motivat adresat Romaniei de catre Comisia Europeana la data de 15 iulie 2022. in cauza 2020/2358;
- Eliminarea exceptarii de la obligatia depunerii declaratiei privind beneficiarul real a regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale si societatilor detinute integral sau majoritar de stat.

 

Articolul I

Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 589 din 18 iulie 2019, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 19, alineatul (5), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

a) intr-un registru central organizat la nivelul Oficiului National al Registrului Comertului pentru persoanele juridice care au obligatia de inmatriculare in registrul comertului;

2. La articolul 56, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului depun la inmatriculare si ori de cate ori intervine o modificare o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.

Articolul II

Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, regiile autonome, companiile si societatile nationale si societatile detinute integral sau majoritar de stat depun la inmatriculare si ori de cate ori intervine o modificare o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.

Articolul III

In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, regiile autonome, companiile si societatile nationale si societatile detinute integral sau majoritar de stat depun o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU: Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, Editia 139


Tehnici de supravietuire masurilor legislative din OUG care zguduie din temelii sistemul fiscal romanesc

PRECIZARE IMPORTANTA!
 
Rezervati acum participarea dvs. la eveniment si aflati:
    • care sunt masurile fiscale nou preconizate, cand intra in vigoare
    • cum va afecteaza
    • ce impact au asupra activitatii / afacerii dvs.
    • ce masuri luati dvs. pentru implementarea corect a legii in vigoare
    • cum va protejati impotriva amenzilor generate de erorile de aplicarea legii.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia beneficiar reallegea 129/2019companii de stat


Data aparitiei: 15 Septembrie 2022

Votati articolul "Companiile de stat NU vor mai fi scutite de la depunerea Declaratiei de beneficiar real. Modificari in Legea 129/2019":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Calculul si analiza principalilor indicatori economico-financiari

  • In vederea cresterii operativitatii acordarii creditelor, experienta bancara a condus la dezvoltarea unor metode de incadrare a firmelor solicitante in clase de risc, cu ajutorul unei note medii sau punctaj. In functie de clasa de risc in care este pozitionata, firma solicitanta va primi sau nu creditul cerut. Credit-scoringul poate fi exprimat ca o notatie prin care banca evalueaza performantele economice ale firmei solicitante in vederea acor...» citeste mai departe aici

 • Controale fiscale: problemele identificate de ANAF in semestrul I din 2023

  • Intr-un raport recent, ANAF prezinta principalele probleme pe care le-au constatat inspectorii in urma controalelor efectuate in semestrul I din 2023. Documentul este format din doua parti: "Principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control" si "Principalele problematici fiscale adresate de contribuabili". Asadar, in urma controalelor facute in primele 6 luni ale anului 2023, iata, in randurile de mai jos, care sunt princi...» citeste mai departe aici

 • Sistemul fiscal sub semnul intrebarii: Guvernul pregateste terenul pentru schimbari rapide

  • Dupa ce a facut publice masurile fiscale si bugetare pentru asigurarea stabilitatii financiare pe termen lung a Romaniei, Ministerul Finantelor a adus la cunostinta tot in acea zi un alt proiect de Ordonanta de Urgenta ce vizeaza modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal​.  As...» citeste mai departe aici

 • Arhivare documente justificative: 5 conditii care trebuie respectate

  • In lumea moderna, in care tehnologia a devenit o parte esentiala a vietii noastre personale si profesionale, pastrarea documentelor justificative in format electronic a devenit o practica tot mai raspandita si importanta. Aceasta transformare in modul in care gestionam si pastram documentele are un impact semnificativ asupra eficientei, accesibilitatii si sigurantei informatiilor financiare.  Vom afla in cele ce urmeaza daca documentele justificative (regi...» citeste mai departe aici

 • Transporturi rutiere de bunuri: se instituie Sistemul national RO e-Sigiliu. Care sunt sanctiunile?

  • Conform proiectului pentru care Guvernul urmeaza sa isi asume raspunderea in Parlament, in vederea asigurarii respectarii trasabilitatii transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul Romaniei se instituie Sistemul national RO e-Sigiliu.  e-Sigiliu, un nou sistem ce vizeaza transporturile rutiere de marfuri Acesta este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice si a unei aplicatii informatice care permite autoritatilor competente de...» citeste mai departe aici

 • De ce sa alegi cutii de arhivare din carton in locul celor din plastic?

  • In lumea moderna, organizarea si stocarea eficienta a documentelor si obiectelor sunt esentiale atat in mediul de afaceri, cat si in viata de zi cu zi. Una dintre cele mai bune solutii pentru a gestiona cu succes aceasta sarcina este utilizarea cutiilor de arhivare. Acestea sunt disponibile intr-o varietate diversa de materiale, dar in ultimii ani, cutiile de arhivare din carton au castigat popularitate in fata celor din plastic. De ce ar trebui sa alegi variantele din carton in locul...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X