Companiile de stat nu vor mai fi exceptate de la obligatia depunerii Declaratiei de beneficiar real, potrivit OUG 123/2022 care modifica Legea 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Pana acum, regiile autonome, companiile si societatile nationale si societatile detinute integral sau majoritar de stat au fost scutite de la obligatia depunerii declaratiei privind beneficiarul real, dupa cum prevede Legea 129/2019. Asadar, companiile de stat au obligatia ca, in termen de 90 de zile, de la data intrarii in vigoare a OUG 123/2022, sa depuna o declaratie privind beneficiarul real.
Conform documentului de pe site-ul ONPCSP, prin Avizul motivat adoptat la data de 15 iulie 2022, in cauza 2020/2358, Comisia Europeana a constatat ca ”exceptarea referitoare la societatile detinute integral sau majoritar de stat nu este conforma cu articolul 30 din Directiva (UE) 2015/849, astfel cum a fost modificat prin articolul 1 punctul 15 din Directiva (UE) 2018/843” si a concluzionat ca "prin transpunerea incorecta a articolului 30 din Directiva (UE) 2015/849, astfel cum a fost modificat prin articolul 1 punctul 15 din Directiva (UE) 2018/843, Romania nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul dispozitiilor respective”.
Comisia Europeana a invitat Romania sa adopte masurile necesare pentru a se conforma avizului motivat, in termen de doua luni de la primirea acestuia. Neconformarea in termenul va conduce, intr-un timp scurt, la aplicarea in sarcina statului roman a unor sanctiuni. Acest lucru este dovedit de precedentul stabilit la data de 16 iulie 2020, cand Curtea de Justitie a Uniunii Europene a constatat ca Romania nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul articolului 67 din Directiva 2015/849, intrucat nu a adoptat, la expirarea termenului stabilit in avizul motivat din 8 decembrie 2017, actele cu putere de lege si actele administrative necesare pentru a se conforma Directivei (UE) 2015/849 si a obligat Romania la plata catre Comisia Europeana a unei sume forfetare de 3.000.000 de euro.
Aceasta situatie poate fi evitata doar prin adoptarea reglementarilor propuse in procedura de urgenta, iar intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta va demonstra vointa decidentului politic de a asigura respectarea si implementarea corecta a legislatiei Uniunii Europene.
OUG 123/2022 - modificari in Legea 129/2019: textul actului normativ
- Conformarea imediata la Avizul motivat adresat Romaniei de catre Comisia Europeana la data de 15 iulie 2022. in cauza 2020/2358;
- Eliminarea exceptarii de la obligatia depunerii declaratiei privind beneficiarul real a regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale si societatilor detinute integral sau majoritar de stat.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Articolul I
Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 589 din 18 iulie 2019, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 19, alineatul (5), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
a) intr-un registru central organizat la nivelul Oficiului National al Registrului Comertului pentru persoanele juridice care au obligatia de inmatriculare in registrul comertului;
2. La articolul 56, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1) Persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului depun la inmatriculare si ori de cate ori intervine o modificare o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.
Articolul II
Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, regiile autonome, companiile si societatile nationale si societatile detinute integral sau majoritar de stat depun la inmatriculare si ori de cate ori intervine o modificare o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.
Articolul III
In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, regiile autonome, companiile si societatile nationale si societatile detinute integral sau majoritar de stat depun o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.