In data de 7 iunie, tara noastra a semnat Conventia multilaterala de modificare a tratatelor de evitare a dublei impuneri, alaturi de alte 75 de tari, la Paris. Prin urmare, cele 91 de tratate de evitare a dublei impuneri si de prevenire a evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital incheiate de Romania cu alte state urmeaza sa se modifice.
Schimbarile sunt necesare pentru a combate situatiile in care dubla neimpozitare a devenit o portita pentru persoanele care evita sa plateasca taxele datorate.
Prin Conventia Multilaterala (Multilateral Convention to Implement Tax Treaty Related Measures to Prevent Base Erosion Profit Shifting - BEPS) se vor efectua modificari rapide pentru 1.100 de tratate fiscale la nivel global, informeaza HotNews.ro.
Va fi implementata si o reglementare anti-abuz care elimina tratamentul preferential cand se constata ca scopul principal sau unul din scopurile principale ale unei tranzactii este sa profite de beneficiile fiscale respective. Se pune accentul pe "substanta tranzactiei" inainte ca un contribuabili sa poata aplica prevederile unui tratat de evitare a dublei impuneri.
Conform sursei citate mai sus, iata care sunt principalele modificari:
"- Calificarea unitara a tranzactiilor si entitatilor (hibride) care pana acum beneficiau de tratamente fiscale diferite in cele doua state semnatare, conducand astfel la o dubla neimpozitare a veniturilor;
- Noi reguli de creare a sediilor permanente si drept urmare, obligatii de impozitare in cazul distribuitorilor comisionari, detinatorilor de depozite pentru livrarea marfurilor (de exemplu, entitati care activeaza in domeniul comertului electronic), etc.
- Imbunatatirea procedurii amiabile intre Romania si celelalte state cu care sunt incheiate conventii de evitare a dublei impuneri, pentru a se putea rezolva eventualele situatii de dubla impozitare ce ar decurge ca urmare a prevederilor mai stricte introduse prin Conventia Multilaterala."
De asemenea, Romania se afla printre cele opt state membre care au decis sa aplice modificarile propuse pentru structurile de distribuitori comisionari ceea ce, scrie HotNews.ro, "arata un interes sporit al autoritatilor romane de a impozita profiturile companiilor straine generate de vanzari pe teritoriul sau".
In plus, informeaza sursa citata, la nivelul OCDE a fost creat un model al Conventiei Multilaterale, cu mentiunea ca fiecare tara are dreptul sa isi exprime anumite rezerve cu privire la aplicabilitatea unora dintre articole si ca "Ministerul de Finante a transmis deja o lista a acestor potentiale rezerve pe care intentioneaza sa le adopte, precum si cu optiunile de modificare la care Romania va adera".
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Noile masuri produc efecte dupa ce e ratificat in conformitate cu legislatia national, cat si de catre statul partener, simultan sau anterior.