Guvernul a aprobat joi, printr-un proiect de lege, aderarea Romaniei ca asociat la Forumul de implementare a proiectului BEPS. Aceasta modificare va permite participarea tarii noastre la realizarea masurilor privind combaterea erodarii bazei de impozitare si transferul profiturilor, precum si implementarea acestora pe teritoriul national.
Un comunicat transmis de Guvern anunta astfel ca Romania se va alatura tarilor si jurisdictiilor care lucreaza cu Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si cu membrii G 20 la dezvoltarea standardelor proiectului BEPS - Erodarea bazei de impozitare si transferul profiturilor - si la monitorizarea implementarii acestui pachet, care urmeaza sa fie aplicat si in tara noastra, tinand cont de particularitatile de dezvoltare.
Experienta Forumului de implementare a proiectului BEPS va adauga valoare si implementarii recomandarilor UE, in contextul elaborarii propunerii de Directiva a Consiliului privind stabilirea normelor impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale, care afecteaza in mod direct functionarea pietei interne (ATAD).
Planul BEPS include recomandari pentru modificari legislative atat in plan national, cat si ale prevederilor internationale, in scopul de a contracara situatiile care apar ca urmare a utilizarii neconcordantelor legislative din sistemele fiscale nationale, indica Guvernul.
In acelasi comunicat se anunta:
"Prin urmare, acest plan va genera modificari ale Modelului OECD de conventie de evitare a dublei impuneri, ale Ghidurilor Preturilor de Transfer, precum si ale sistemelor fiscale nationale. Obiectivul este acela de a se ajunge la solutionarea, intr-o proportie cat mai mare, a dublei impozitari si la imbunatatirea mecanismelor de solutionare a cazurilor de dubla impozitare. Trebuie mentionat ca nu se propune modificarea cotelor de impozitare, ci modalitatea de atribuire/alocare a profiturilor (bazei impozabile) intre jurisdictii".
De asemenea, regasim ca masura in Planul de actiuni BEPS si intensificarea schimbului de informatii pe doua planuri: printr-o crestere a transparentei si raportarii de informatii de catre contribuabili catre autoritati fiscale, precum si intre autoritatile fiscale ale diverselor state.
Masura e in concordanta cu propunerea de modificare a Directivei privind schimbul de informatii, cu scopul de a extinde schimbul automat de informatii pentru acordurile de pret in avans si solutiile fiscale.
Actiunile BEPS vizeaza si modificari in domeniul preturilor de transfer, aceasta arie fiind in prezent printre prioritatile autoritatilor fiscale din Romania in cadrul controalelor efectuate.
De asemenea, in cadrul aceluiasi comunicat, se mentioneaza ca participarea ca asociat la Planul BEPS reprezinta o oportunitate de promovare a intereselor Romaniei, alaturi de statele membre OCDE, in conditiile in care succesul implementarii BEPS depinde in mare masura de cooperarea dintre statele participante la acest demers al OCDE.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Totodata, se va asigura "o mai mare vizibilitate si credibilitate administratiei fiscale din Romania in plan international, fiind create si premisele unei cooperari mult mai eficiente intre administratiile fiscale si organizatiile internationale de profil".