In jurul proiectului noului Cod fiscal s-au anuntat modificari ulterior retrase, schimbate si republicate. La 1 august se reiau discutiile cu privire la forma finala a noului Cod fiscal de catre ministrul Finantelor, Ioana Petrescu.
Potrivit noilor informatii legate de document, se mentin reglementarile referitoare la cota unica de impozitare, TVA, scutirea de la plata a impozitului reinvestit, anunta HotNews.ro.
De asemenea, aceeasi sursa anunta ca au fost preluate astfel reglementarile introduse punctual prin Ordonanta de Urgenta, pentru anul 2013, cu privire la amnistia fiscala pentru producatorii agricoli a caror recolta a fost substantial afectata si care ar fi trebui sa plateasca norma de venit.
In consecinta, conform documentului, "in cazul producatorilor agricoli, norma de venit se reduce proportional in cazul in care s-au inregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice ce afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole".
Aceeasi sursa anunta ca forma actuala aflata inca in dezbatere include si o propunere care vizeaza extinderea la 7 ani fiscali a perioadei in care oamenii de afaceri din domeniul agricol si piscicol pot sa reporteze si sa compenseze pierderile fiscale.
Alte cateva elemente noi introduse in proiectul noului Cod fiscal:
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
- sunt definite instrumentele derivative financiare si e reglementat modul in care acestea se impoziteaza;
- se introduce taxarea inversa pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare;
- se renunta la dubla impozitare pentru situatiile in care un angajator vrea sa ofere beneficii suplimentare pentru contributii de pensie facultativa sau de sanatate, in limita sumei totale de 650 de euro anual.
Totodata, in ce priveste stabilirea echitabila a sarcinii fiscale pentru perioada impozabila in care o persoana juridica romana care a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor devine platitoare de impozit pe profit, anunta HotNews.ro, ca urmare a faptului ca nu mai indeplineste, in cursul anului fiscal, conditiile cerute de lege pentru o microintreprindere, noul proiect al Codului fiscal propune unificarea modalitatii de calcul si plata a impozitului pe profit, respectiv incepand cu trimestrul in care nu mai sunt indeplinite conditiile cerute de lege, prin luarea in considerare a veniturilor si cheltuielilor inregistrate incepand cu trimestrul respectiv.
Redam mai jos alte cateva propuneri incluse in proiectul Codului de Procedura Fiscala si preluate de sursa amintita mai sus:
- se reiau prevederile privind comunicarea electronica intre contribuabil si administratiile fiscale.
- acordarea posibilitatii contribuabililor sa depuna drept garantie, scrisori de garantie emise si de alte institutii de credit sau alte institutii financiare autorizate, nu numai de catre cele bancare asa cum prevede legislatia actuala, in vederea suspendarii executarii silite sau a neinceperii acesteia. Vor fi luate in considerare si scrisorile de garantie emise de institutii bancare din state membre UE, pentru care exista in Romania o banca care sa gireze pentru scrisorile de garantie. Aceasta noua reglementare vizeaza suspendarea executarii silite in cazul contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscale prin care se stabilesc creante fiscale.
- sunt clarificate prevederile referitoare la controlul fiscal, in cadrul unui titlu distinct, care cuprinde sase capitole, intre care cinci sunt destinate, fiecare in parte, unui anume tip de control/verificare, tinand cont de obiectivele fiecaruia. In acest context, este prevazut dreptul contribuabilului supus inspectiei fiscale de a fi informat ori de cate ori se decide o delegare a competentei de efectuare a inspectiei fiscale.
- se prevede ca procedura de comunicare a avizului de inspectie fiscala sa se efectueze in toate cazurile, chiar daca acesta se comunica la inceperea inspectiei. Potrivit documentului, aceasta modificare se face deoarece avizul cuprinde informatii cu privire la obiectivele inspectiei fiscale, informatii care servesc la aprecierea respectarii de catre organele fiscale a principiului unicitatii inspectiei fiscale. In plus, aceste informatii dau posibilitatea contribuabilului sa-si indeplineasca obligatiile de colaborare pe perioada inspectiei fiscale, eliminand astfel conflictele costisitoare pentru ambele parti.
- e reglementata emiterea acordului de pret in avans pentru tranzactii efectuate cu persoane afiliate straine. In paralel, am facut angajari, in scopul consolidarii Directiei de transfer pricing din cadrul ANAF, urmand ca angajatii sa beneficieze de expertiza si bunele practice ale unor agentii fiscale prestigioase.
La 31 iulie au avut loc discutii intre ministrul Ioana Petrescu si reprezentanti ai Coalitiei, informeaza sursa, fiind abordate teme legate de impozitarea cladirilor detinute de persoane fizice si de persoane juridice, sustinerea investitiilor, taxa pe constructii speciale, propunerea privind instituirea unei penalitati pentru contribuabilii care isi diminueaza obligatiile fiscale depunand declaratii incorecte sau nu declara obligatiile fiscale desi aveau aceasta obligatie etc.