Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Dividende incasate de la o alta societate si distribuirea catre propriii asociati. Ce aspecte pot fi sanctionate de inspectorii fiscali?

Data aparitiei: 12 Aprilie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
dividendeinregistrari contabilesocietati afiliatedubla impozitare

Tratamentul aplicat dividendelor este un subiect asupra caruia un inspector se va opri cu siguranta in cazul unui control fiscal. Vorbim prin cele ce urmeaza despre aspecte esentiale care tin de  distribuirea de dividende catre propriii asociati ai societatii primitoare.

Asadar, in randurile de mai jos, vom vedea care este monografia contabila in cazul in care o persoana juridica rezidenta incaseaza dividende de la o alta persoana juridica rezidenta unde detine 30% din partile sociale.

Vom vedea si daca aceste venituri sunt neimpozabile. De asemenea, in cazul in care persoana juridica ar dori sa distribuie aceste dividende catre asociatii acesteia, stabilim daca se mai retine impozitul pe dividende chiar daca atunci cand au fost incasat (de catre persoana juridica detinatoare de 30%) s-a platit de catre persoana juridica care le-a distribuit.

Iata raspunsul specialistului:

Veniturile obtinute in urma detinerii a 30% din partile sociale la o alta societate sunt venituri din dividende, inregistrate in contabilitate prin formula 5121 "Conturi la banci in lei" = 7611 "Venituri din acţiuni detinute la entitatile afiliate".  

ATENTIE! Aceste venituri, reflectate ulterior in profitul contabil al societatii primitoare, vor fi neimpozabile la calculul rezultatului fiscal in temeiul art. 19 alin. 1 si art. 23 lit. a din Codul fiscal. La distribuirea profiturilor catre persoanele fizice - asociatii societatii primitoare (care includ si dividendele incasate de la societatea afiliata) se va datora prin retinere la sursa impozitul pe dividende conform art. 97 alin. 7 din Codul fiscal.
 
RETINETI CA nu este vorba de nicio dubla impozitare intrucat societatea afiliata care a distribuit dividendele nu a trebuit sa retina si sa plateasca niciun impozit pe dividende in baza prevederilor art. 43 alin. 4 din Codul fiscal conform carora impozitul nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca persoana juridica romana care primeste dividendele detine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv.

IN CONCLUZIE

Doar in ipoteza in care perioada de detinere este mai mica de un an (procentul de detinere fiind indeplinit) se poate vorbi, intr-adevar, de o dubla impozitare a dividendelor initiale.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X