Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Salariat cu norma partiala. Poate sa ramana firma la impozit micro din ianuarie 2023?

Data aparitiei: 20 Decembrie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salariat cu norma partiala. Poate sa ramana firma la impozit micro din ianuarie 2023?
microintreprindereOG 16/2022impozit micro

In cazul in care o microintreprindere are un singur salariat cu 2 ore, dar cu salariul minim pe economie, ce tip de impozit va fi obligata sa achite de anul urmator? 

Specialistul nostru ne lamureste in continuare ce prevede OG 16/2022 si daca firma poate sa ramana la impozit micro de la 1 ianuarie 2023.

Salariat cu norma partiala - impozit microintreprindere: raspunsul specialistului

 

 

Una din regulile stabilite prin OG 16/2022, pentru a ramane platitor de impozit micro incepand cu anul 2023, este de a avea cel putin un salariat cu norma intreaga. Prevederea nu face referire la un salariat cu norma partiala la care se platesc taxele cel putin la nivelul salariului minim pe economie. Conditia trebuie sa fie indeplinita la 31.12.2022.

Astfel ca, la data de 31.12.2022, societatea dvs. trebuie sa aiba cel putin un salariat cu norma intreaga (sau mai multi salariati cu norma partiala care insumate, aceste norme partiale, reprezinta echivalentul unei norme intregi) pentru a ramane platitoare de impozit micro incepand cu anul 2023.

OG 16/2022

5.La articolul 47 alineatul (1), dupa litera e) se introduc trei noi litere, lit. f)-h), cu urmatorul cuprins:



f)a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
g)are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
h)are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol.

Cod fiscal

ART. 51
(4) In sensul prezentului titlu, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:
a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Daniela Manole, economist. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X