UPDATE in 18 noiembrie 2019. Majorarea anuala a alocatiei pentru copii cu rata medie anuala a inflatiei, incepand cu data de 1 ianuarie 2020, este de acum oficiala. Actul normativ, Legea nr. 214/2019, pentru completarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 924 din 15 noiembrie 2019.
Miercuri, 13 noiembrie, Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru completarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii.
Camera Deputatilor a votat, in data de 15 octombrie, in unanimitate proiectul liberalului Robert Sighiartau privind indexarea anuala a alocatiilor copiilor cu rata inflatiei.
Initiatorului proiectului, Robert Sighiartau scria atunci pe Facebook: "Am reusit! Inca o victorie pentru copiii Romaniei! Alocatiile copiilor vor creste anual din ianuarie 2020. Parlamentul Romaniei a votat in unanimitate propunerea mea legislativa de indexare a alocatiilor de stat pentru copii cu rata inflatiei.
Din 2020, anual, alocatiile vor creste pentru a acoperi inflatia si pentru a le asigura copiilor o alocatie cat mai decenta".
Initiativa legislativa prevede ca alocatia pentru copii “se stabileste in raport cu indicatorul social de referinta” (ISR). Rata medie a inflatiei in anul 2018 a fost de 4,6%, iar BNR estimeaza o rata la final de 2019 de 4,2%.
(1) Cuantumul alocatiei de stat pentru copii se stabileste in raport cu indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) 0,6 ISR pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani (sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap);
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
b) 0,3 ISR pentru copiii cu varsta cuprinsd intre 2 si 18 ani, precum si pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin (3).
Proiectul a fost inregistrat la Senat in 11 septembrie 2018 si a fost respins in 14 februarie, dar a trecut de Camera Deputatilor, care este for decizional.
“Tara noastra se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste sumele cheltuielilor pentru alocafiile destinate copiilor.”, se arata in expunerea de motive.
Inflatia a crescut alarmant in ultima perioada, iar efectele asociate acesteia devin o povara serioasa pentru familiile din Romania, care isi sustin cu greu existenta. De asemenea, migratia romanilor spre alte tari pentru un trai mai bun reprezinta o problema alarmanta pentru natalitate si pentru demografia tarii., subliniaza initiatorii proiectului – Robert Sighiartau si Dumitru Mihalescul, deputati PNL.
Robert Sighiartau este si initiatorul proiectului care a dus la dublarea alocatiei.