Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Altele Contabilul.ro | Stiri

Repartizarea trimestriala de dividende. MFP vine cu NOI modificari!

Data aparitiei: 28 August 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Repartizarea trimestriala de dividende. MFP vine cu NOI modificari!
dividende trimestrialemfpplan de conturi general

MFP (Ministerul Finantelor Publice) vine in sprijinul operatorilor economici care opteaza pentru repartizarea trimestriala de dividende.

Institutia stabileste, printr-un proiect de ordin al ministrului finantelor publice, mecanimul de raportare a dividendelor repartizate trimestrial de operatorii economici, conform Legii nr. 163/2018.

 In acest context, se propune evidentierea distincta, pe seama creantelor, a sumelor reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar.

Totodata, proiectul de act normativ stabileste termenul de depunere a situatiilor financiare interimare la unitatile teritoriale ale MFP, respectiv 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.

Guvernul, prin Ministerul Finantelor Publice, continua sa sprijine si sa incurajeze mediul de afaceri prin masuri de simplificare si debirocratizare. In acest scop, prin lege, s-a acordat posibilitatea de a opta pentru repartizarea trimestriala a dividendelor, ceea ce va permite flexibilizarea planificarii bugetare atat pentru antreprenori, care vor beneficia astfel mai repede de profitul propriei afaceri, cat si pentru executia cheltuielilor bugetare. In acest fel, se vor colecta si in timpul anului venituri bugetare provenite din impozitul pe dividende, dupa cum a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice.


Modificari privind repartizarea trimestriala de dividende

Dupa subsectiunea 4.13.5. „Rezultatul exercitiului financiar, rezultatul reportat, repartizarea profitului si acoperirea pierderii contabile” se introduce o noua subsectiune, subsectiunea 4.13.6. „Distribuirea de dividende in cursul exercitiului financiar”, cu urmatorul cuprins:

„4.13.6. Distribuirea de dividende in cursul exercitiului financiar

4231. – Entitatile care au optat, potrivit legii, sa repartizeze dividende in cursul exercitiului financiar, evidentiaza acea repartizare in contul 463 „Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar” (articol contabil 463 „Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar” = 456 „Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul”).

4232. – Dividendele repartizate conform pct. 4231 se regularizeaza pe seama dividendelor distribuite pe baza situatiilor financiare anuale aprobate potrivit legii (articol contabil 457 „Dividende de plata” = 463 „Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar”).”
 

ATENTIE!

In Planul de conturi general cuprins la punctul 594, se introduce contul 463 „Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar”.
 

Situatiile financiare interimare reprezinta situatii financiare cu scop special, fiind destinate repartizarii de dividende in cursul exercitiului financiar.

In vederea intocmirii situatiilor financiare interimare se procedeaza la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, conform prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, si a evaluarii acestor elemente, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

Rezultatele inventarierii si ale evaluarii efectuate cu aceasta ocazie se inregistreaza in contabilitatea entitatii, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

Situatiile financiare interimare se intocmesc pe baza balantei de verificare in care sunt cuprinse rezultatele inventarierii.

Situatiile financiare interimare se intocmesc in limba romana si in moneda nationala.

 

Situatiile financiare interimare sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzand:


- numele si prenumele persoanei care le-a intocmit, inscrise in clar;
- calitatea acesteia (director economic, contabil-sef sau alta persoana desemnata prin decizie scrisa de administrator, persoana autorizata potrivit legii, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania);
- numarul de inregistrare in organismul profesional, daca este cazul.

Situatiile financiare interimare se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor, se arata in documentul MFP.

 

Situatiile financiare interimare

Acestea urmeaza sa se intocmeasca utilizand politicile contabile aplicate de entitate la data intocmirii acestora.

Se propune ca situatiile financiare interimare sa fie formate din:

- bilant/situatia pozitiei financiare;
- contul de profit si pierdere/situatia rezultatului global;
- politicile contabile semnificative.

Bilantul/situatia pozitiei financiare si contul de profit si pierdere/situatia rezultatului global au aceeasi structura cu cea aplicabila acestor componente ale situatiilor financiare anuale intocmite conform reglementarilor contabile. Veniturile si cheltuielile astfel raportate se stabilesc cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele trimestrului pentru care entitatea a optat sa repartizeze dividende.

In vederea intocmirii situatiilor financiare interimare se procedeaza la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, conform prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, si a evaluarii acestor elemente, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.        

Prin proiectul de ordin se propune ca situatiile financiare interimare sa se depuna la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.


    1. Referitor la contabilizarea dividendelor repartizate in cursul exercitiului financiar

Se propune ca suma corespunzatoare acestora sa fie recunoscuta printr-un cont distinct, respectiv contul 463 „Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar” (A) (articol contabil 463 „Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar” = 456 „Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul”).
 

Odata cu introducerea in planul de conturi aplicabil a unui nou cont, capitolul referitor la functiunea conturilor se completeaza in mod corespunzator, prin includerea functiunii acestui cont.

 

Consultati urmatoarele documente:

Proiectul de ordin >>

Referatul de aprobare >>

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X