Aveti nelamuriri legate de entitatile economice obligate sa depuna situatii financiare interimare? In cazul in care repartizarea dividendelor trimestriale incepe cu trimestrul III 2018, iata cum trebuie procedat.
Iata raspunsul specialistului!
Entitatile obligate la intocmirea si depunerea situatiilor financiare interimare sunt cele care au optat pentru repartizarea trimestrial de dividende astfel:
Potrivit prevederilor art. 19 alin (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati.
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
La alin. (3 indice 1) se arata ca repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.
Potrivit prevederilor art. 67 alin. (2) din Legea nr. 31/1990, modificate prin Legea nr. 163/2018 dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.
Raspunsul a fost oferit pe portalcodulfiscal.ro de Elena Garofil – consultant fiscal.