Consiliul Uniunii Europene convine asupra mandatului de negociere pentru stabilirea unui cadru al UE pentru salarii minime adecvate.
Salariile echitabile, care asigura un nivel de trai decent, reprezinta unul dintre principiile Pilonului european al drepturilor sociale. Pentru a imbunatati conditiile de munca si de trai, prezentul proiect de act legislativ stabileste un cadru pentru promovarea unor niveluri adecvate ale salariilor minime legale, pentru promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor si pentru imbunatatirea accesului efectiv la protectia salariului minim pentru lucratorii care au dreptul la un salariu minim, potrivit unei informarii a Consiliului UE.
"Munca ar trebui sa aduca roade. Este inacceptabil pentru noi ca persoanele care dau tot ce pot la locul de munca continua sa traiasca in saracie si nu au acces la un nivel de trai decent. Acest act legislativ va reprezenta un important pas inainte catre atingerea acestui obiectiv.", a precizat Janez Cigler Kralj, ministrul muncii, familiei, afacerilor sociale si egalitatii de sanse din Slovenia.
Promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor
Tarile cu o acoperire mare a negocierilor colective tind sa aiba un procent mai redus al lucratorilor cu salarii mici si salarii minime mai ridicate decat tarile cu o acoperire scazuta a negocierilor colective. Din acest motiv, ministrii au convenit ca tarile ar trebui sa promoveze consolidarea capacitatii partenerilor sociali de a se angaja in negocieri colective. In cazul in care acoperirea negocierilor colective este sub 70 %, tarile ar trebui, de asemenea, sa stabileasca un plan de actiune pentru promovarea negocierilor colective.
Un grad de adecvare corespunzator al salariilor minime legale
Pentru a promova un grad de adecvare corespunzator al salariilor minime legale si, astfel, pentru a se ajunge la conditii de munca si de trai decente, statele membre cu salarii minime legale au sarcina de a institui un cadru procedural pentru a stabili si a actualiza aceste salarii minime in conformitate cu un set de criterii stabile si clare. Salariile minime legale vor fi actualizate in mod regulat si prompt. In plus, cuantumul acestora poate fi ajustat prin mecanisme de indexare automata.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Acces efectiv
Ministrii au mai convenit asupra unui set de masuri prin care sa sporeasca accesul efectiv la protectia salariului minim pentru lucratorii care au dreptul la un salariu minim: controale si inspectii adecvate, informatii usor accesibile privind protectia salariului minim, o reamintire a normelor existente privind achizitiile publice, dreptul la reparatii si sanctiuni pentru angajatorii care nu respecta normele.
Colectarea si raportarea datelor
Textul convenit prevede, de asemenea, ca statele membre ar trebui sa monitorizeze acoperirea si gradul de adecvare corespunzator ale salariilor minime. In plus, acestora li se va solicita sa prezinte Comisiei, o data la doi ani, un raport privind nivelul de acoperire al negocierilor colective, nivelul salariilor minime legale si procentul lucratorilor care beneficiaza de acestea. Statele membre care recurg exclusiv la conventii colective raporteaza cu privire la cele mai scazute salarii stabilite prin conventiile colective, precum si cu privire la salariile persoanelor care nu fac obiectul conventiilor colective. Comisia va analiza aceste date si va prezenta rapoarte Consiliului si Parlamentului European.
Propunerea Comisiei Europene a fost prezentata celor doi colegiuitori la 28 octombrie 2020.
Directiva UE prevede ca salariul minim sa nu fie mai mic de 50% din salariul mediu brut la nivelul economiei, ceea ce inseamna o crestere semnificativa pentru veniturile minime ale romanilor.