Sistemul propus de Guvern pentru plata defalcata a TVA nu respecta reglementarile europene deoarece nu s-a obtinut o autorizare specifica de la Consiliul European pentru o derogare de la Directiva de TVA privind plata acestei taxe. Explicatia a fost transmisa printr-un anunt facut de Ioana Iorgulescu, director executiv, Departamentul de asistenta fiscala si juridica, EY Romania.
''Contrar celor sustinute in Nota de fundamentare, implementarea acestui mecanism incalca prevederile comunitare, in primul rand prin neobtinerea unei autorizari specifice de la Consiliul European pentru o derogare de la Directiva de TVA privind plata TVA. Or, pentru a obtine o astfel de derogare, Romania ar fi trebuit sa prezinte un studiu de impact temeinic si, mai mult, sa demonstreze ca mecanismul nu ar afecta valoarea globala a incasarilor din TVA, colectata in stadiul consumului final. Ne exprimam pe aceasta cale indoielile privind indeplinirea acestor criterii'', se arata in comunicatul transmis de EY Romania.
De asemenea, Ioana Iorgulescu a explicat ca acest sistem nu va insemna in practica decat pedepsirea contribuabililor corecti:
''In practica, sistemul inseamna "pedepsirea” contribuabililor de buna-credinta prin blocarea resurselor financiare (avand consecintele financiare si comerciale negative aferente) in conturile dedicate TVA si restituirea lor (daca este cazul) doar in baza autorizarii ANAF. Nu stim, insa, cum si in cat timp. Prin urmare, sistemul presupune indisponibilizarea resurselor contribuabililor si punerea lor la dispozitia Bugetului de stat inainte de termenul legal, fara dobanda sau vreun alt fel de motivatie fiscala (cum ar fi, de exemplu, acordarea unui calificativ bun in vederea reducerii riscului fiscal si accelerarea rambursarilor de TVA)''.
CITITI SI:
Un cont de TVA separat e o masura controversata in UE. Cum risca firmele sa fie afectate
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024