Coalitia de guvernare pregateste schimbari majore privind microintreprinderile, printre care se afla reducerea in etape (pe ani) a plafonului si eliminarea microfirmei fara salariati, potrivit profit.ro.
Expertii Coalitiei au elaborat un plan care prevede reducerea plafonului de incadrare la microintreprindere de la 1 milion de euro la 500.000 de euro in anul 2023, urmat de o scadere la 300.000 de euro in anul 2024 si 100.000 de euro in anul 2025.
Alta modificare aflata in discutie este eliminarea posibilitatii de a avea microintreprinderi fara salariati si cu cota de 3%. De altfel, vor aparea conditionari si la numarul de microfirme detinute de acelasi beneficiar.
Masura privind scaderea plafonului de incadrare la microintreprindere la 500.000 de euro nu este noua, ci a mai fost propusa la finalul anului 2021, cu aplicare de la 1 ianuarie 2022. In urma dezbaterii intense pe acest subiect si a opozitiei mediului de afaceri, Guvernul Ciuca a luat decizia de a nu a proba aceasta reducere.
"Guvernul nu va aproba o astfel de initiativa, antreprenorii romani au nevoie de un mediu predictibil si prietenos pentru a-si dezvolta si consolida afacerile cinstit si nu trebuie taxati suplimentar.", preciza Ciuca la finalul unei sedinte de Guvern organizata in decembrie 2021.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
Impozitarea ca microintreprindere a devenit cel mai raspandit sistem de impozitare a afacerilor din Romania. Un calcul simplu arata ca, la aceeasi cifra de afaceri, impozitarea ca microintreprindere (1%-3% impozit pe venit) va permite sa ramaneti cu mai multi bani fata de impozitarea ca societate comerciala obisnuita (16% impozit pe profit). Desi suna promitatoare aceasta forma juridica, totusi nu putem sa neglijam provocarile si situatiile interpretabile care iti pot pune in carca amenzi colosale.
Sursa foto: Pixabay.com