email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dividendele si avantajele ridicarii lor in 2016. Ce se modifica din 2017?

dividendecota 5cassdividende 2016dividende 2017plata dividendelor

Anul 2016 a fost si este inca unul foarte avantajos in ce priveste plata dividendelor pentru asociatii societatilor cu profit. Anul acesta se aplica pentru dividende un impozit de numai 5%, fata de impozitul anterior de 16%.

Conform prevederilor actuale, actionarii din companiile cu profit din anii trecuti pot ridica dividende dupa ce se achita impozitul pe venit sau pe profit. Cota de 5% se retine daca asociatul obtine si alte venituri pentru care plateste CASS, iar aceasta exceptie se aplica numai in anul 2016. Aceasta exceptie nu mai este valabila si din 2017, astfel ca se va plati o cota de 10,5% (5% impozit dividende si CASS de 5,5%) indiferent daca asociatii companiilor cu profit obtin si alte venituri pentru care platesc deja contributia de asigurari sociale de sanatate.

Practic, CASS pentru venituri din dividende se va datora incepand cu 1 ianuarie 2017, exceptia de mai sus fiind valabila numai pentru anul 2016.

Cota de 5% se aplica in 2016 numai pentru situatiile in care asociatul obtine deja si alte venituri pentru care achita CASS.

In luna septembrie a acestui an, Anca Dragu, ministrul de finante, a anuntat ca nu se vor face alte modificari, accentuand importanta unei predictibilitati fiscale in Romania:

"Pe dividende avem, de asemenea, din impozit, venituri de 1,1 miliarde de lei la opt luni, fața de 1,3 miliarde de lei anul trecut. Deci, avem o diferenta de numai 200 de milioane de lei, in condițiile in care cota a scazut de la 16% la 5%. si la companii de stat avem niste cifre destul de bune, respectiv 2,2 miliarde de lei fata de 2,5 miliarde de lei anul trecut, din impozitul pe dividende.

Deci, pot spune ca am inceput cu acest nou Cod fiscal si cu promisiunea ca oferim stabilitate si predictibilitate fiscala. Codul Fiscal nu se modifica. Aceasta este o componenta importanta a filosofiei economice pe care o imbrațisez, respectiv predictibilitatea fiscala care duce la increderea intr-o economie. Degeaba reduci taxe si impozite, daca nu oferi si incredere in mediul de afaceri, incredere ca situația economica va continua sa fie buna, ca masurile au continuitate. Predictibilitatea a fost elementul pe care l-am spus constant si cred ca a fost auzit de toata lumea. "

In paralel, potrivit lui Ciprian Birsan, senior broker la Tradeville, interogat de Zf.ro, companiile ar putea plati dividende din profit la fel de mari pentru 2016 ca si in 2015:

„Colegii mei au inceput sa faca niste ra­poarte vizavi de potentialul de dividend de la finalul anului, iar rezultatele sunt, in linii mari, aceleasi cu ceea ce s-a intamplat in exercitiul financiar din 2015“.

 In ce priveste companiile mari precum Transgaz si Transelectrica, precum si actiunile SIF, acesta a declarat, pentru aceeasi sursa:
 
„Actiunile SIF-urilor au trecut in plan secund, dar in continuare sunt companii cu potential la BVB“, mai spune Birsan, brokeri cu 12 ani experienta. Reprezentantul Tradeviile considera ca exista potential de crestere pe mult companii, iar majoritatatea dintre acestea sunt subevaluate. Pe langa dividendele acordate, exista si potentialul de crestere a pretului. (...)
 
De exemplu, Transgaz si Transelectrica, se comporta apoape ca o obligatiune. Dau un dividend de 7-9% anualizat, iar aprecierea de cotatie mai este de cateva procente. Anualizat 10% nu ar trebui sa fie o problema de performanta pentru aceste portofolii“.

In ce priveste neridicarea integrala a dividendelor pana la finalul anului in curs, retineti ca ridicarea dividendelor se poate face in limita disponibilului in perioada limitei de prescriere a datoriilor, daca au avut loc alocarea dividendelor si plata impozitului. De retinut, de asemenea, ca orice masuri de eliminare completa a unor taxe sau impozite incepand cu 2017 intra tot la categoria lipsei de predictibilitate fiscala. Astfel de masuri se aplica in mod corect numai dupa studii care demonstreaza ca exista buget care poate echilibra si sustine astfel de schimbari. In mod contrar, orice eliminare subita de taxa sau de impozit risca sa destabilizeze piata si sa influenteze negativ afacerile, crescand riscul ca taxe mai mari sa fie aplicate pe viitor.

Va asteptam zilnic in Grupul Contabililor din Romania, dar si pe pagina noastra de Facebook!
 

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendecota 5cassdividende 2016dividende 2017plata dividendelor


Data aparitiei: 14 Octombrie 2016
Ultima actualizare: 24 Octombrie 2016

Votati articolul "Dividendele si avantajele ridicarii lor in 2016. Ce se modifica din 2017?":
Rating:

Nota: 3.45 din 5 din 19 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X