email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dizolvarea unei societati comerciale. Tratament fiscal si contabil

desfiintare societatedizolvarelegea 31/1990codul fiscal


Analizam astazi cazul unei societati cu capital social de 260.000 lei constand in parti sociale cu valoare nominala in valoare de 20.000 la infiintare si o marire de capital social in valoare de 240.000 lei din aport patron. Prezinta solduri la urmatoarele conturi :  371 = 228538, 378 = 19675, 4428 = 44233, 2133 = 61056. La 30.09.2012 administratorul s-a hotarat sa isi dizolve firma. Vom stabili cum isi va retrage capitalul social in valoare de 260.000 in situatia prezenta sub aspect fiscal si contabil.

Solutia consultantului:

Raspuns:

Din punct de vedere juridic dizolvarea societatii este apanajul adunarii generale a asociatilor, in conformitate cu prevederile art. 113 si art. 115 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Dizolvarea societatii are ca efect deschiderea procedurii lichidarii conform art. 233 alin. 1 din legea mentionata.

O data cu dizolvarea, se hotareste si modul de lichidare a societatii, atunci cand asociatii sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii. Totodata, prin votul unanim al asociatilor se poate hotari si asupra modului in care activele ramase dupa plata creditorilor vor fi impartite intre asociati, in caz contrar urmandu-se procedura lichidarii, dupa cum se stipuleaza la art. 235 din Legea 31/1990.

Din punct de vedere fiscal lichidarea (valorificarea/instrainarea patrimoniului) ori transmiterea bunurilor direct catre asociati presupune intocmirea facturilor pentru bunurile din patrimoniu la o valoare care sa reflecte valoarea de piata a bunurilor, mai ales daca bunurile sunt valorificate catre asociati/asociatul unic, in conformitate cu prevederile art. 7 alin. 1 pct. 21 si art. 11 alin. 2 din Codul fiscal.

La lichidarea unei persoane juridice, pentru activul net/excedentul ramas in urma lichidarii (adica excedentul distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare), asociatii/actionarii persoane fizice datoreaza impozit pe veniturile din lichidarea unei persoane juridice, conform art. 65 alin. 1 lit. e, art. 66 alin. 8 si art. 67 alin. 3 lit. d din Codul fiscal .

In cazul dizolvarii fara lichidare obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine reprezentantului legal al persoanei juridice, dupa cum se precizeaza la pct. 1444 din Normele metodologice de aplicare. Impozitul calculat pe baza cotei de 16% se vireaza pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori. De asemenea, potrivit art. 34 alin. 14 si alin. 15 din Codul fiscal , daca societatea se dizolva cu lichidare are obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la data depunerii situatiilor financiare la organul fiscal, iar daca se dizolva fara lichidare are obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la inchiderea perioadei impozabile.

Din punct de vedere contabil, retragerea capitalului social are loc dupa valorificarea elementelor de activ si achitarea datoriilor societatii, cu precizarea ca datele furnizate sunt insuficiente pentru prezentarea succesiunii de note contabile pe care le implica operatiunea (situatia este nebalansata: activ -  marfa = 228.538 -  19.675 -  44.233 = 164.630 plus mijloace fixe = 61.056 total 225.686; pasiv = 260.000).

Pentru cazul concret se poate urmari succesiunea de note contabile specifica dizolvarii si lichidarii societatilor comerciale prezentata la pct. II din exemplele ce insotesc Normele metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale si tratamentul fiscal al acestora, aprobate prin OMFP 1376/2004 (cu mentiunea ca in locul impozitului pe dividende se datoreaza impozit pe veniturile din lichidare).


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
desfiintare societatedizolvarelegea 31/1990codul fiscal


Data aparitiei: 31 Octombrie 2012

Votati articolul "Dizolvarea unei societati comerciale. Tratament fiscal si contabil":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X