Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Aport capital social: 3 studii de caz explicate amanuntit

Data actualizarii: 18 Mai 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Aport capital social: 3 studii de caz explicate amanuntit
majorare capital socialaport capital socialaport in numerar

Pentru evidentierea in contabilitate, capitalul social subscris si varsat se inregistreaza distinct in contabilitate, pe baza actelor de constituire a persoanei juridice si a documentelor justificative privind varsamintele de capital. Atentie, scoaterea din evidenta a unui bun care a constituit aport la capitalul social nu modifica capitalul social, cu exceptia situatiilor prevazute de legislatia in vigoare.

In randurile de mai jos, iata 3 studii de caz privind aportul la capitalul social. 

Majorare capital social din profitul nerepartizat

Studiu de caz: O societate este interesata de majorarea capitalului social din profitul nerepartizat al anilor precedenti. Mentionez ca exista profit nerepartizat in contul 117 incepand cu anul 2014 si ca societatea are asociat unic.

Este legala o majorare a capitalului doar printr-un transfer din contul 117 asupra capitalului 1012 sau este necesara ridicarea de dividende de catre asociat, plata impozit dividende si ulterior aducerea aportului in bani de catre asociat? Care este inregistrarea contabila aferenta acestei operatiuni si implicatiile declarative si fiscale?

Majorarea capitalului social din rezultatul reportat sub forma de profit din anii anteriori va fi inregistrata la ONRC prin cerere de inscriere de mentiuni, insotita de documentele aferente printre care Hotararea AGA, Actul constitutive actualizat cu noua mentiune (capital social majorat), nota contabila, balanta de verificare.

Potrivit prevederilor art. 210 alin. (2) din Legea societatilor 31/1990 republicata, cu modificarile ulterioare:

(1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura.

(2) De asemenea, actiunile noi sunt liberate prin incorporarea rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, precum si a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia.

(3) Diferentele favorabile din reevaluarea patrimoniului vor fi incluse in rezerve, fara a majora capitalul social.

(4) Marirea capitalului social prin majorarea valorii nominale a actiunilor poate fi hotarata numai cu votul tuturor actionarilor, in afara de cazul cand este realizata prin incorporarea rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune.

In temeiul acestor prevederi legale societatea isi poate majora capitalul social fara aporturi noi de numerar (varsamant efectiv), respectiv prin incorporarea profitului realizat aferent exercitiilor financiare incheiate ramas nerepartizat (din soldul creditor la contului 117).

Majorarea capitalului social din profitul net ramas nerepartizat nu are implicatii fiscale, in sensul ca nu se asimileaza distributiei de dividende si nu se impoziteaza.

Monografie contabila:
1171 Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat = 1012 Capital subscris varsat.

Majorare capital social cu numerar

Studiu de caz: O societate comerciala este platitoare de impozit pe profit, cu capital social mare si cu capitaluri proprii pozitive, dar si cu sold mare in contul 5311. Doreste majorarea capitalului social astfel incat soldul casei sa fie redus.

Dupa majorarea capitalului social, prin depunerea sumei agreate de catre actionari, se poate folosi in diverse scopuri suma cu care a fost majorat capitalul social?

Legea societatilor comerciale prevede la art.210 urmatoarele:

Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura.

Disponibilul din casierie nu este un aport nou, acesta este o suma la dispozitia societatii pentru acoperirea cheltuielilor curente.

Daca se doreste majorarea capitalului social, asociatii trebuie sa vina cu noi aporturi in numerar sau prin banca si acel aport va fi inregistrat in casierie 5311 = 456 si ulterior 456 = 1011 si 1011 = 1012.

In schimbul noului aport adus, asociatii vor primi parti sociale sau vor detine parti sociale cu valoare nominala mai mare, corespunzator aportului.

Suma mare din casierie se depune in banca, se utilizeaza pentru a achita salarii, furnizori etc. sau se distribuie ca dividende.

Prime de emisiune. Majorare capital social

Studiu de caz: O societate comerciala a devenit platitoare de impozit pe profit la 01.10.2022. In data de 15.12.2022 decide prin hotararea AGA, integrarea primelor de emisiune in capitalul social, prin majorarea acestuia cu valoarea primelor. Societatea are 3 asociati nerezidenti, unul fiind persoana juridica, iar 2 persoane fizice.

Exemplu:

Capital social initial contul 1012: 411.100 lei;

Prime de emisiune contul 1041: 36.243.900 lei.

Care este monografia contabila aferenta acestei majorari de capital cu primele de emisiune si ce implicatii fiscale rezida din aceasta integrarea a primelor in capital social? Exista implicatii fiscale in cazul deciderii ulterioare a micsorarii capitalului social?

Din punct de vedere contabil la pct. 417 alin. 3 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 se prevede ca primele de emisiune se determina ca diferenta intre pretul de emisiune de noi actiuni sau parti sociale si valoarea nominala a acestora.

Aceste prevederi se completeaza cu cele de la art. 220 alin. 3 din Legea societatilor 31/1990, republicata conform carora, cand s-a prevazut o prima de emisiune, aceasta trebuie integral platita la data subscrierii si de la art. 210 alin. 1-2 din aceeasi lege potrivit carora majorarea capitalului social este posibila si prin incorporarea rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, precum si a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia.

Reiese ca societatea poate majora capitalul social cu valoarea primelor de emisiune, formula contabila fiind 1041 Prime de emisiune = 1012 Capital subscris varsat cu 36.243.900 lei.

Din punct de vedere fiscal, potrivit art. 7 pct. 11 lit. e din Codul fiscal nu reprezinta distribuire de dividende o distribuire de prime de emisiune, proportional cu partea ce ii revine fiecarui participant. De asemenea, potrivit art. 23 lit. c din Codul fiscal nu reprezinta venit impozabil valoarea titlurilor de participare noi sau sumele reprezentand majorarea valorii nominale a titlurilor de participare existente, inregistrate ca urmare a incorporarii rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se detin titluri de participare, acestea urmand a fi impozitate la data cesionarii, transmiterii cu titlu gratuit, retragerii capitalului social sau lichidarii persoanei juridice la care se detin titlurile de participare, cu exceptia celor aferente titlurilor de participare pentru care sunt indeplinite conditiile prevazute la lit. i si j ale aceluiasi articol.

Daca participantii sunt persoane fizice si juridice nerezidente, nu exista venit impozabil in Romania conform art. 223 din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care distribuirea primelor de emisiune ar reprezenta dividend pe motiv ca nu se respecta proportia ce se cuvine fiecarui participant (asociat/actionar) la persoana juridica respectiva.

In cazul micsorarii capitalului social sunt aplicabile prevederile art. 7 pct. 11 lit. d din Codul fiscal conform carora nu este tratata drept dividend o distribuire in bani sau in natura, efectuata cu ocazia reducerii capitalului social, potrivit legii. In situatia in care micsorarea capitalului social se face prin restituire catre participanti, trebuie respectate prevederile art. 207 alin. 2 lit. b din Legea societatilor 31/1990, republicata in conformitate cu care restituirea trebuie sa fie proportionala cu reducerea capitalului social si calculata egal pentru fiecare actiune sau parte sociala.

Raspunsurile sunt oferite de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X