Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Dividende si lipsa lichiditati societate. Ce restrictii pot exista?

Ultima actualizare: 22 Mai 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
lipsa lichiditatimicrointreprinderedividendedeclaratia 205

In cazul urmator, avem o societate platitoare de TVA si impozit pe microintreprindere care vrea sa ridice dividende aferente anului 2016. In cazul in care societatea nu dispune de lichiditati, vom vedea daca poate sa le ridice si peste un an sau doi, precum si care este data limita pentru ridicare. Se mentioneaza ca se plateste impozitul pana in 25 ianuarie 2018.

In cazul in care dividendele distribuite nu sunt achitate pana la data de 31 decembrie a anului in care au fost distribuite, societatea are obligatia de a retine si achita impozitul pe dividend de 5% pana la data de 25 ianuarie a anului urmator celui in care au fost distribuite, cu declararea impozitului in Declaratia 100 tot pana la aceeasi data.
 
Prin urmare veti depune o Declaratie 100 pentru luna decembrie 2017, in care veti declara  impozitul pe dividende in cota de 5%, pana la data de 25 ianuarie 2018, inclusiv.Termenul de plata a impozitului pe dividend fiind tot pana la aceeasi data.
Plata dividendelor catre asociati se va face, ulterior cand societatea va dispune de lichiditati.
Pentru dividendele distribuite in anul 2017, aveti obligatia  depunerii  Declaratiei informative 205 privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
 
Pentru impozitul pe dividende retinut in 2017 declaratia trebuie depusa pana pe data de 28 februarie 2018, inclusiv.
Regula generala esta ca termenul de prescriptie a unei datorii este de 3 ani.


 
Prescriptia dividendelor, nu opereaza de la sine ci trebuie invocata la prima infatisare in fata instantei.
 
Prescriptia poate fi opusa numai de cel in folosul caruia curge, respectiv in situatia de fata, prescriptia poate fi invocata numai de catre societate, cand i se solicita dividendele.
 
Daca societatea isi recunoaste obligatia de plata a dividendelor prin reprezentantii legali, plata dividendului este valabila chiar daca se efectueaza dupa termenul de prescriptie.
 
Astfel, va recomandam sa nu procedati la prescriptia dividendului neplatit,chiar daca au exiprat cei 3 ani, de la data distibuirii profitului anului 2016, pe destinatia dividend,  daca interesul asociatilor si participantilor la societate este de a-l ridica intr-o perioada urmatoare.
 
De asemnea puteti transfera obligatia de plata a dividendelor (sold cont 457) pe sema conturilor 455 sau 462, lasand  la dispozitia societatii sumele datorate asociatilor, urmand a fi platite acestora, cand societatea va dispune de lichiditati.


 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X