email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce contine Declaratia nefinanciara consolidata conform noului proiect pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu IFRS?

AUDITORUL STATUTARdeclaratia nefinanciara consolidatanumar mediu salariatiexercitiul financiar

Ministerul de Finante a publicat recent proiectul de ordin pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara. Va prezentam propunerile incluse in proiect referitoare la Declaratia nefinanciara consolidata.

Conform art. 44 din proiectul amintit, entitatile care sunt societati-mama ale unui grup care, la data bilantului pe o baza consolidata, depasesc criteriul de a avea un numar mediu de 500 de salariati in cursul exercitiului financiar, includ in raportul consolidat al administratorilor o declaratie nefinanciara consolidata care contine, in masura in care acestea sunt necesare pentru intelegerea dezvoltarii, performantei si pozitiei grupului si a impactului activitatii sale, informatii privind cel putin aspectele de mediu, sociale si de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea coruptiei si a darii de mita, inclusiv:

a) o descriere succinta a modelului de afaceri al grupului;

b) o descriere a politicilor adoptate de grup in legatura cu aceste aspecte, inclusiv a procedurilor de diligenta necesara aplicate; c) rezultatele politicilor respective;

d) principalele riscuri legate de aceste aspecte care decurg din operatiunile grupului, inclusiv, atunci când este relevant si proportional, relatiile de afaceri, produsele sau serviciile sale care ar putea avea un impact negativ asupra domeniilor respective si modul in care grupul gestioneaza riscurile respective; e) indicatori-cheie de performanta nefinanciara relevanti pentru activitatile specifice.

(2) Daca grupul nu pune in aplicare politici in ceea ce priveste unul sau mai multe dintre aspectele mentionate la alin. (1), declaratia nefinanciara consolidata ofera o explicatie clarasi motivata in acest sens.

Conform noilor propuneri, declaratia nefinanciara consolidata mentionata la alin. (1) contine, dupa caz, trimiteri si explicatii suplimentare privind sumele raportate in situatiile financiare anuale consolidate. (4) Informatiile referitoare la evolutiile iminente sau aspectele in curs de negociere pot fi omise in cazuri exceptionale in care, potrivit avizului justificat in mod corespunzator al membrilor organelor administrative, de conducere si de supraveghere, care actioneaza in limitele competentelor conferite de legislatia nationala si poarta o raspundere colectiva pentru avizul respectiv, prezentarea acestor informatii ar aduce prejudicii grave pozitiei comerciale a grupului, cu conditia ca aceste omisiuni sa nu impiedice o intelegere corectasi echilibrata a dezvoltarii, performantei si pozitiei grupului si a impactului activitatii sale.

Pentru prezentarea informatiilor mentionate la alin. (1), societatea-mama se poate baza pe cadrele nationale, ale Uniunii sau internationale, societatea-mama precizând in acest caz cadrele pe care s-a bazat. (6) Informatiile solicitate potrivit prevederilor prezentului punct nu sunt limitative. 45. – Se considera ca o societate-mama care indeplineste obligatia prevazuta la pct. 44 a respectat obligatia legata de analiza informatiilor nefinanciare prevazuta la pct. 17 alin. (1) si la Sectiunea 4.3. "Raportul consolidat al administratorilor".

De asemenea, se mentioneaza ca o societate-mama care este, de asemenea, filiala este scutita de obligatia prevazuta la pct. 44 daca respectiva societate-mama scutita si filialele sale sunt incluse in raportul consolidat al administratorilor sau in raportul separat al unei alte entitati, intocmit in conformitate cu prevederile Sectiunii 4.3. "Raportul consolidat al administratorilor" si cu prezentul capitol.

Conform art. 47. alin. (1), daca o societate-mama intocmeste un raport separat corespunzator aceluiasi exercitiu financiar, care se refera la intregul grup, indiferent daca acest raport se bazeaza sau nu pe cadrele nationale, ale Uniunii sau internationale, care cuprinde informatiile cerute pentru declaratia nefinanciara consolidata, asa cum se prevede la pct. 44, respectiva societate-mama este scutita de obligatia de a intocmi declaratia nefinanciara consolidata prevazuta la pct. 44, cu conditia ca acest raport separat: a) sa fie publicat impreuna cu raportul consolidat al administratorilor, in conformitate cu prevederile Sectiunii 5.1. "Obligatia generala de publicare"; sau b) sa fie pus la dispozitia publicului intr-un termen rezonabil care nu depaseste sase luni de la data bilantului, pe site-ul societatii-mama, si sa fie mentionat in raportul consolidat al administratorilor. (2) Prevederile pct. 45 se aplica similar si societatilor-mama care elaboreaza un raport separat, astfel cum se prevede la alin. (1).

De asemenea, auditorul statutar sau firma de audit verifica daca s-a furnizat declaratia nefinanciara consolidata mentionata la pct. 44 sau raportul separat mentionat la 47.


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024


Alegeti:

  •     sa fiti rapid si corect informat asupra modificarilor legislative ce va impacteaza munca;
  •     sa gasiti instant solutia potrivita pentru problemele dvs. specifice legate de calculul si plata impozitului pe venit si a contributiilor (CAS si CASS);
  •     sa aveti siguranta legala a actiunilor si deciziilor dvs.;
  •     sa economisiti timp, bani si energie!
  •     sa fiti ferit de rigorile noii legi (amenzile privind incalcarea disciplinei financiare au explodat! Ating chiar si 20.000 lei!)

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
AUDITORUL STATUTARdeclaratia nefinanciara consolidatanumar mediu salariatiexercitiul financiar


Data aparitiei: 16 Noiembrie 2016

Votati articolul "Ce contine Declaratia nefinanciara consolidata conform noului proiect pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu IFRS?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X