Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Organizarea si conducerea contabilitatii la o societate. Ce riscuri apar la neangajarea unui contabil-sef?

Data aparitiei: 15 Iulie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
contabil-seflegea contabilitatiiceccarprestari serviciidirector financiargestiuneconducerea contabilitatii

In cazul urmator, o microentitate prezinta urmatoarele coordonate ale activitatii - active totale 15.000 euro, CA 85.000 euro, numar mediu salariati 8, din care un angajat contabil cu studii medii. Pentru intocmirea declaratiilor si a situatiilor financiare foloseste serviciile unui expert contabil autorizat.

Conrabilul angajat nu are atributiile unui director financiar sau contabil-sef, ci este incadrat cu contract de munca si un salariu egal cu salariul minim pe economia nationala, societatea neavand resurse finaciare care sa-i permita angajarea unui director contabil sef sau pentru a plati prestarea de servicii contabile unui tert autorizat in acest scop.

La ce riscuri se expune microentitatea si ce masuri trebuie sa ia pentru a le evita?

Conform  prevederilor art.10 din Legea contabilitatii nr.82/1991 contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.

 “Prin persoana imputernicita sa indeplineasca functia de director economic sau contabil-sef se intelege o persoana angajata potrivit legii si care are atributii privind conducerea contabilitatii entitatii.

Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
 
 Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale."

Astfel, in cazul in care societatea are incheiat un contract cu un expert contabil, ati putea revizui clauzele contractuale cu acesta, astfel incat sa va acoperiti de toate riscurile privind organizarea si conducerea contabilitatii.

In caz contrar, administratorului societatii isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si organizarea si conducerea contabilitatii.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X