email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit aplicat la arendarea unui teren. Cum facem inregistrarile?

TVAarenda impozit terencheltuieliinregistrari contabile



In cele ce urmeaza, vom analiza cazul unei societati care intentioneaza sa arendeze o suprafata de teren in scopul cultivarii acestuia.

Conform documentatiei cadastrale, categoria de folosinta este arabil dar, conform Codului fiscal, art.258, impozitarea se face pentru categoria de folosinta "curti constructii".

Conform Codului fiscal, art 259, aliniat 5^1:

(5^1) Ca exceptie de la prevederile alin. (2), in cazul contribuabililor persoane juridice, pentru terenul amplasat in intravilan, inregistrat in registrul agricol la alta categorie de folosinta decat cea de terenuri cu constructii, impozitul pe teren se calculeaza conform prevederilor alin. (3) - (5) numai daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:

a) au prevazut in statut, ca obiect de activitate, agricultura;
b) au inregistrate in evidenta contabila venituri si cheltuieli din desfasurarea obiectului de activitate prevazut la lit. a).

1.In conditiile in care punctul a) de la art 259, al 5^1 este respectat, vom stabili daca, in situatia in care terenul va fi arendat, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, terenul in cauza va trece ca nivel de impozitare in categoria de folosinta "arabil".

2. Vom stabili, in plus, la ce se refera inregistrarile din evidenta contabila privind veniturile si cheltuielile din desfasurarea obiectului de activitate prevazut la lit.a): costul platit de societate pentru toate serviciile efectuate de un tert de la lucrari de arat pana la lucrari de recoltat?

Solutia consultantului:

Pentru aplicarea prevederilor art. 258 alin. (5^1), proprietarul terenului amplasat in intravilan, in calitate de persoana juridica, trebuie sa aiba inscris in obiectul sau de activitate unul din codurile CAEN reglementate prin ordinului institutului nasional de statistica nr. 337 din 20 aprilie 2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala – CAEN" la SECTIUNEA  A "AGRICULTURA, SILVICULTURA SI PESCUIT". De exemplu, in cadrul acestei sectiuni se regaseste, printre altele, codul CAEN 0111 "Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase".
     
Pentru a face dovada ca desfasoara activitati agricole, proprietarul terenului din intravilan trebuie sa inregistreze in evidenta contabila:


-    cheltuieli cu privire la semintele achizitionate si consumate, erbicide, lucrarile de arat, semnanat, cultivat, daca acestea sunt efectuate de catre terti. Practic, in situatia in care desfasoara activitate agricola, proprietarul terenului trebuie sa organizeze evidenta productiei obtinute prin formula contabila 345    = 711   iar a productiei obtinute si vandute prin formula contabila 711 = 345.
 
-    venituri din vanzarea produselor finite (701) si venituri din vanzarea produselor reziduale, de exemplu paie, coceni, etc. (703). De exemplu, pentru vanzarea cerealelor obsinute din productia agricola, trebuie sa inregistreze fiecare factura emisa prin formula contabila:
411    = %       
701    
4427    (daca este inregistrat ca platitor de TVA)
 
Astfel, consider ca nu sunt aplicabile facilitatile reglementate prin art. 258  alin. (5^1) in situatia in care proprietarul terenului nu cultiva terenul respectiv, dar da terenul in arenda in calitatea sa de arendator.

In acest caz, persoana juridica respectiva obtine venituri din arendare, specifice obiectului de activitate cod CAEN 682 "Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate" pe care le inregistreaza d.p.d.v. contabil prin creditul contului 706 "Venituri din redevente, locatii de gestiune si chirii"




de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAarenda impozit terencheltuieliinregistrari contabile


Data aparitiei: 23 Aprilie 2013

Votati articolul "Impozit aplicat la arendarea unui teren. Cum facem inregistrarile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X