Sunt de acord cu politica de cookie
email
Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Studiu de caz: Monografia contabila - inregistrare subventii si cota aferenta achizitiei de servicii

achizitie serviciiintreprinzator debutantsubventiimonografie contabila

Valabil la 26.09.2011

O societate infiintata pe baza  OUG nr.6/2011 are nevoie sa inregistreze in contabilitate o subventie primita, precum si o cota alocata de societate pentru achizitia de echipamente si servicii. Aceasta procedura poate fi utilizata prin extrapolare si in cazul unor societati care efectueaza operatiuni similare, exemplul avand titlu reprezentativ.

In situatia data, sunt necesare si cateva informatii care privesc reglementarile incluse in  OUG nr. 6/2011. Astfel, trebuie precizat ca o astfel de societate este cea infiintata de un intreprinzator debutant, considerat astfel in cazul in care indeplineste urmatoarele conditii:

a)are capacitate juridica deplina de exercitiu, are varsta de pana la 35 de ani, impliniti cel mai tarziu in ziua inregistrarii cererii de inmatriculare a societatii cu raspundere limitata in registrul comertului;
b)anterior datei inmatricularii societatii in registrul comertului nu a mai detinut si nu detine calitatea de actionar, asociat sau membru al organelor de conducere ale unei intreprinderi constituite in Spatiul Economic European;
c)infiinteaza pentru prima data o societate cu raspundere limitata in conditiile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale prezentei ordonante de urgenta;
d)completeaza o declaratie pe propria raspundere, sub sanctiunea legii penale, ca indeplineste conditiile prevazute la lit. b), pe care o depune la registrul comertului odata cu cererea de inmatriculare a societatii.
 
Pentru incadrarea in program, microintreprinderea infiintata de intreprinzatorul debutant trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

a)este societate cu raspundere limitata care functioneaza pe durata nedeterminata, in conditiile Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale prezentei ordonante de urgenta;
b)se incadreaza in categoria microintreprinderilor in conditiile Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale prezentei ordonante de urgenta;
c)este infiintata de un intreprinzator debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 intreprinzatori debutanti asociati. Conditiile pentru intreprinzatorul debutant trebuie indeplinite de fiecare dintre asociati, astfel cum se prevede la art. 2;
d)este administrata de asociatul unic, de unul sau mai multi administratori dintre asociati;
e)are in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitate prevazute de clasificarea activitatilor din economia nationala in vigoare (CAEN Rev. 2). in cele 5 grupe de activitate nu pot fi incluse ca obiecte de activitate ale societatii urmatoarele: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, precum si activitatile excluse de normele europene pentru care nu se poate acorda ajutor de stat.
 
Monografie contabila subventii primite:

Cadrul contabil reglementat aplicabil sumelor nerambursabile primite de la organisme guvernamentale nationale sau internationale, fonduri postaderare si asimilate, este Titlul 8.8 "Subventii " art. 233 - 240 din Anexa nr. 1 la OMFP 3055/2009, privind contabilitatea armonizata cu directivele europene.
Caracteristica generala a acestor subventii consta in faptul ca aceste nu se inregistreaza la venituri la data incasarii, ci pe masura inregistrarii cheltuielile finantate prin proiectul aprobat.

Astfel, se considera aplicabile urmatoarele inregistrari contabile:
1.Inregistrare valoare acordata nerambursabila
445 "Subventii" = 475 "Subventii pentru investitii" cu valoarea sumei ce urmeaza sa fie finantata, la data semnarii contractului de finantare
5121 "Conturi la banci" = 445 "Subventii" cu suma incasata din subventie

2.Achizitia de mijloace fixe
se considera ca se achizitioneaza echipamente de lucru si materiale de natura obiectelor de inventar.
213 "Echipamente si instalatii de lucru" = 404 "Furnizori de imobilizari"
4426 "TVA deductibil" = 404 "Furnizori de imobilizari"
303 "Materiale de natura obiectelor de inventar" = 401 " Furnizori"
4426 "TVA deductibil" = 401 "Furnizori"

3.Achizitie de servicii diverse mentionate si stabilite in proiect. se considera ca se achizitioneaza servicii de reparatii, de reclama si publicitate, alte prestatii efectuate de terti:
611 "Cheltuieli cu reparatiile" = 401 "Furnizori"
623" Cheltuieli cu reclama si publicitate" = 401 "Furnizori"
628 "Cheltuieli cu alte servicii efectuate de terti" = 401 "Furnizori"

De retinut si inregistrarea pentru virarea subventiei la venituri, proportional cu valoarea cheltuielii finantate, conform art. 236 alin. (1) din OMFP 3055/2009.
Inregistare contabila
475 "Subventii pentru investitii" = 7584 "Venituri din subventii pentru investitii".

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
achizitie serviciiintreprinzator debutantsubventiimonografie contabila

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 23 Septembrie 2011


Votati articolul "Studiu de caz: Monografia contabila - inregistrare subventii si cota aferenta achizitiei de servicii":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi


Alte articole publicate in data de 23 Septembrie 2011 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user

Intrebare antispam: 2 + 5 =
  Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii articol

Postat de: user
Mie mi se par OK inegistrarile contabile, insa am o dilema si nu stiu cum sa o rezolv. Faptul ca s-a infiintat SRL-D fara sa platesti la ORC nu constituie o subventie? OUG6/2011 spune clar, scutire de la cas angajator si taxele de la ORC. Cas angajator il inreg cu 4311=7417 val subventie lunar Constituirea SRL-D la Orc cum inregistrez? Multumesc anticipat!
Data adaugarii: 14-Mai-2012
Postat de: co*****
sunt foarte utile informatiile publicate de acest site
Data adaugarii: 24-Apr-2012
Postat de: hi*****
cum inregistram subventiile la motorina, acordata societatilor agricole?
Data adaugarii: 29-Sep-2011

Subiectele saptamanii

Newsletter zilnic GRATUIT

Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi
Aboneaza-te la newsletterul Contabilul.ro si primesti gratuit Raportul special "Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi".
Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la monografiile contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi"


email
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X